Rize’nin Çayeli İlçesi Limanköy mahallesinde bulunan Hamuda limanında tekne ve yat imalatı yapan işletmeciler geçtiğimiz günlerde yaşanan deniz faciası sonrası zarara uğradıkları belirterek yetkilerden yardım beklediklerini belirttiler.

-“Tersane sular altına kaldı”

Tokat'ta Yeşilırmak Nehri'ndeki balık ölümüyle ilgili inceleme başlatıldı Tokat'ta Yeşilırmak Nehri'ndeki balık ölümüyle ilgili inceleme başlatıldı

Görüştüğümüz yat tekne imalatçısı Ercan Girit; “Karadeniz, yazın havaların ısınmasıyla buzların erimesiyle afatlar oldu. Limanköy, Hamuda limanında 4-5 işletmeci burada imalat yerimiz var. Geçtiğimiz günlerde buralarda deniz taştığı için tahtalarımız, tersanelerimiz sular altına kaldı. Göründüğü gibi işte buralarda malzemelerimiz işte atölyenin içerisine dalga aşımından içeri girmiştir. Zarar vermiş burada çalışılmaz durumda gelmişiz” dedi.

-“Liman yükseltilip, dalga kıran yapılmalı”

Limanımız içine biz de tersanemiz olmadığı için biz bu halde 23 senedir burada devam ediyoruz diyen Girit; “Daha önceden de deniz dalgaları bu şekilde yaptı. Arka tarafları biraz doldurduk. Allah razı olsun bölgelerden müdürlerimizden biraz doldurduğu için tekrar tekrar daha fazla oldu. Dalga taştığından limanın tam ana gövdesinden itibaren komple zarar görüyor. İlerleyen zamanlarda daha fazla deniz taşkınları olacak. İleride buzlar eridiği için daha fazla olacak. Daha fazla felaketler olacak ya bunları önlemek için işte limanımızı yükseltilmesini ve arkalarına daha fazla öteye doğru dalga kıran yapmalıyız.  Bunları önlememiz lazım çünkü yüksek bölüm yerlerde sahil kısımlarda yüksek bölüm yerlerde te olan yerlerde dalga hiç zarar vermedi. Böyle olması lazım oralarda biz gördük oralarda te olduğu için hasar vermedi. Ama işte limanlarımız tekrar daha yükselmesi lazım arkalarda 30-40 cm 50 cm daha öteye dönüyor. Çünkü dalga kıran olduğu zaman bu işleri aşmak mecburiyet. İnşallah hayırlısından olur yani yetkililerimizden müdürlerimizden rica ediyoruz bu meslek ölmesin devam etsin zarar vermesin” şeklinde açıklama yaptı.

Kaynak: BÜŞRA BAYRAKTUTAN