Dilek ASLAN

Ekonomik ömrünü tamamlayan çay bahçelerinin yenileme projesi ilk kez İyidere ilçesi Köşklü köyünde başlatıldı.

60 yaşını tamamlayan çay alanlarının verimden düşmesinin ardından kaliteyi artırma ve verimliliği yükseltmek amacıyla çay bahçelerinin yenilenmesi gündeme gelirken klon çalışmaları ile çay bahçelerinin yenilenmesine başlandı.

Çaykur tarafından başlatılan yenileme çalışmalarında organik tarımın yanı sıra klonlama suretiyle çay bahçelerinin yenilenme projesi İyidere ilçesi Köşklü köyünde tarihi mağara yanında 2 dönümlük bir arazide çelik aşı suretiyle ilk klonlu bahçe yapıldı.

Çaykur yetkililer ininde katıldığı törende çay bahçelerinin ömrünü tamamladığı 1938 lı yıllarda başlayan çay tarımının 1950 li yıllar sonrasında hızla tohum la geliştiği bildirilirken Rize’nin Türk çayının yüzde 65 ini karşıladığı İyidere havzasının ise Türkiye nin yüzde 8 kuru çay ihtiyacını karşıladığı bildirildi.

İlçe kaymakamı Bülent Uygur İyidere havzasının 22.5777.25 dekar olduğunu söyleyerek” Bu alanın yüzde 78 ini çay oluşturmakta. İlçe genelinde çay tarımı ile uğraşan 5618 kişi bulunmakta. İlçemizde Çaykur a ait 3 ve özel sektöre ait 15 çay fabrikası ve 2 paketleme fabrikası bulunmakta” dedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ