Diren, ''Dünya AIDS Günü'' dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, AIDS hastalığının HIV nedeniyle oluştuğunu, gerekli önlemler alınmadığı takdirde hızla yayıldığını ifade etti.   

Türkiye'de 1985'den bu yana AIDS/HIV enfeksiyonu görüldüğünü kaydeden Diren, şöyle devam etti:  

2008 yılı Haziran ayı itibariyle 638'i AIDS, 2 bin 73'ü taşıyıcı olmak üzere vaka sayısı 2 bin 711'e ulaşmıştır. Cinsiyete göre dağılımında erkek vakaların sayıca kadın vakalara göre daha fazla olduğu görülse de özellikle üretken çağlarında bulunan 15-19 yaş aralığında genç kızlarda vakaların erkeklere oranla daha çok görülmesi dikkat çekmektedir. Vakaların yüzde 69'unu erkekler oluşturmaktadır. Ülkemizde enfeksiyondan en fazla etkilenen nüfus grubu 25-39 yaş grubundadır.  

Diren, istatistiklere göre, hastaların yüzde 52'sinin hastalığı korunmasız cinsel ilişki yoluyla kaptığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:    

AIDS günlük yaşamdaki sosyal ilişkilerle, yanaktan yanağa öpüşmek, aynı tabaktan yemek yemek, aynı bardak, kaşık, çatal, aynı tuvalet, banyoyu kullanmak ile bulaşmaz. AIDS özellikle kan transfüzyonu, damar yolu ile uyuşturucu kullanımı ve cinsel ilişki ile bulaştığı için tek eşliliği önemsemeli, korunmasız ilişkilerden kaçınmalı, kondom kullanımını yaygınlaştırmalıyız. 1 Aralık Dünya AIDS Günü ile hastalığın yayılmasını durdurmak ve bu hastalıktan etkilenenlere destek olmak için ortak bir toplumsal hareket oluşturulmalıdır. HIV/AIDS taşıdığını öğrendiğimiz kişileri suçlamamalı, yargılamamalı ve dışlamamalı, ailelerine yardımcı olmalıyız. Çocuklarımızı ve gençlerimizi uyuşturucu maddelerden korumalı, arkadaşlarını tanımaya çalışmalı, çocuklarımızla iyi bir iletişim kurmalıyız.

Editör: HABER MERKEZİ