Asgari ücret zammı için Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesi uzmanlardan değerlendirmeler geliyor. Ekonomist Muhammet Bayram, özellikle refah payına dikkat çekerek masadaki olası rakamları açıkladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, komisyonun Aralık ayının ilk günlerinde işçi ve işveren temsilcileriyle toplanacağını duyurdu. Amaç, sosyal diyalogla her iki tarafın beklentilerini gözeten bir ücret belirlemek.
Enflasyon Verileri ve Zam Beklentisi
TÜİK’in ekim ayı verilerine göre aylık enflasyon yüzde 2,55, yıllık artış ise yüzde 32,87 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası 2025 enflasyon tahminini yüzde 31–33 bandına yükseltti. Bayram, yıllık enflasyonun esas alınması gerektiğini ve sigorta primlerindeki yüzde 28 artışın masadaki en alt zammı işaret ettiğini belirtti.
Masadaki Zam Oranları
Bayram’a göre yüzde 28 artışla asgari ücret 28.293 TL’ye, yüzde 30 artışla 28.735 TL’ye, yüzde 32 artışla ise 29.177 TL’ye çıkacak. Şu an en çok konuşulan artış oranı yüzde 30.
Refah Payı ve 30 Bin TL İhtimali
Yıl başında ara zam yapılmaması nedeniyle refah payı gündeme gelebilir. Bayram, rakamların yuvarlanarak 30 bin TL seviyesine ulaşmasının mümkün olduğunu ifade etti.
Komisyonun Aralık toplantısı, hem çalışanlar hem işverenler için sürecin kritik noktası olacak. Zam oranı, ekonomideki gelişmelerle birlikte önümüzdeki haftalarda netleşecek.



