5 Nisan 2024 tarihli " Kadir Gecesi: Kuran'la Aydınlanan Gece" konulu cuma hutbesi Diyanet İşleri Başkanlığınca yayınlandı. İşte Cuma hutbesi, 

Muhterem Cemaat!

Ramazan-ı Şerif'in bereket dolu günlerinde bulunuyoruz. Bugün, üzerimize güneşin doğduğu en hayırlı gün olan Cuma. Ve bu akşam, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi. Bu kıymetli zaman dilimlerine erişmemizi sağlayan Yüce Allah'a sonsuz şükürler olsun. Ümmeti olmanın onuruyla, Hz. Muhammed Mustafa'ya selam ve salatlar olsun. Cumamız ve Kadir Gecemiz mübarek olsun.

Aziz Kardeşlerim!

Kadir Gecesi, Kur'an-ı Kerim'in bu gece inmeye başlanmasıyla özel bir mana kazanmıştır. Rabbimiz bu gecenin değerini şöyle beyan buyurur: "Şüphesiz ki, Biz Kur'an'ı Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrail, Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir selamdır, bir esenliktir." Kadir, 97/1-5.

Kıymetli Kardeşlerim!

Kur'an-ı Kerim'in adlarından biri de "Burhan"dır. O, şüpheye yer olmayan gerçek bir rehberdir. Ona uyan yücelir; ondan yüz çeviren ise alçalır. Kur'an "Hakim"dir. İçinde hikmet dolu öğütler barındırır. Onun davetine kulak veren Rabbimizin rızasını kazanır; ona kulak tıkayan ise kendi felaketini çağırır. Kur'an "Furkan"dır. Hak ile batılı ayıran son ilahi kelamdır. Ona sarılan doğru yolu bulur; ondan uzaklaşan ise karanlıkta kaybolur. Kur'an "Zikir"dır. Onu okuyan huzura erer; onu terk eden ise Allah'ın rahmetinden mahrum kalır. Kur'an "Mübin"dır. Onu anlayan ve yaşayan dünya ve ahiret saadetine erer; ondan uzaklaşan ise karanlıklar içinde kaybolur.

Değerli Kardeşlerim!

Kur'an-ı Kerim, bizden imanımıza sıkı sıkıya bağlı kalmamızı, yalnızca Allah'a kul olmamızı ister. Kur'an, Peygamber Efendimiz'in ahlakıyla ahlaklanmamızı, onun örnekliğinde temiz bir hayat sürmemizi ister. Kur'an, dünya hayatında yaptıklarımızın hesabının ahirette mutlaka sorulacağını haber verir.

Aziz Müslümanlar!

Peygamber Efendimiz bir hadislerinde şöyle buyurmuştur: "Allah, bu Kur'an'la nice toplumları yüceltir, nice toplumları da alçaltır." Bizler, Kur'an'a ve onu bize öğreten Peygamberimize tam olarak uğradığımızda yüceliriz. Adaleti, sevgiyi, merhameti, hak ve hakikati dünyaya hâkim kılarız. Birlik ve beraberliğimizi, huzur ve sükûnetimizi muhafaza ederiz. Zulmün ve zalimlerin önünde en büyük engel oluruz. Mazlumları ve mağdurları sevindirmeye devam ederiz. Şairin dediği gibi,

Beşerin derdine derman olur ancak Kur'an, Onsuz artık, canavardan beterdir insan.

Kıymetli Kardeşlerim!

Peygamber Efendimiz'in bir hadis-i şerifinde "İnanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya edenin geçmiş günahları affedilir." müjdesini vermektedir. Bu sebeple Kadir Gecesi'ni bir fırsat olarak görelim. Bu geceyi özel kılan Kur'an-ı Kerim'i hayatımıza yansıtmak için çaba gösterelim. Çocuklarımızı ve gençlerimizi Kur'an'ın rahmet dolu mesajlarıyla buluşturalım. Bu gece kendimiz, ailemiz, ümmet-i Muhammed ve tüm insanlık için dualarımızı eksik etmeyelim. Allah Resulü'nün Kadir Gecesi'nde tavsiye ettiği şu duayı dillerimizden düşürmeyelim: "اَللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّى" (Tirmizi, Deavat, 84).

Muhterem Kardeşlerim!

Hutbemi sonlandırmadan önce iki hususu sizlerle paylaşmak istiyorum. Kardeşlerim, sizi camilerimizin manevi atmosferinde buluşmaya, ailece bayram namazına davet ediyorum. Ülkemizdeki şehitlerimiz, Gazzeli mazlumlar ve zulme uğrayan tüm kardeşlerimiz için bayram namazından sonra hep birlikte dua edeceğiz inşallah. Diğer yandan, bayram vesilesiyle birçok kardeşimiz yolculuğa çıkacak. Yolculuk boyunca kendimizi ve başkalarını tehlikeye atacak davranışlardan kaçınalım. Trafikte sabırlı ve dikkatli olalım. Öfkemizin kurbanı olmayalım. Acelecilik yaparak kazalara neden olmayalım. Bayram sevincini hüsrana dönüştürmeyelim.

Yüce Rabbim, bizi her türlü kötülükten korursun. Sağlık, sıhhat ve afiyet içinde bayrama ulaştırsın.