Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Komisyonu Üyesi Yavuz Selim Çakıroğlu 2023 yılı çay sezonunu değerlendirdi.

Çakıroğlu, olumsuz hava şartlarının çay üretiminde kalite bazında olumsuzluklara sebep olduğunu belirterek, “Bu durum en çok çayın dem ve koku oranının azalmasına sebebiyet verdi” dedi.

Amasya'da 30 Nisan elektrik kesintisi olan ilçeler. Elektrik kesintisi olan ilçelerin tam listesi Amasya'da 30 Nisan elektrik kesintisi olan ilçeler. Elektrik kesintisi olan ilçelerin tam listesi

Mayıs ayında başlayan kampanyada özel sektörün yüzde 85 oranında bir peşin ödeme yaptığına dikkat çeken Yavuz Selim Çakıroğlu, şunları söyledi:

“Bu da özel sektör için büyük bir başarıdır. Ancak piyasadaki kontrollerin gerektiği gibi yapılmaması nedeniyle kuru çay fiyatları çok farklı ve dalgalı bir seyir sergilemektedir. Bu da kaliteli üretim yapan özel sektöre darbe vurmaktadır. Gıda kodeksi koşullarına uygun olmayan ve merdiven altı üretimi olarak nitelenen çayların piyasaya girmesi engellenmelidir. Çayın kalitesini bozan bazı elementlerin işlendiği ve bunların çaya karıştırılıp piyasaya sürüldüğü duyumlarını alıyoruz.  Devletimizin bu duruma el atmasını bekliyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gerekli teftişi yapması, piyasaya uygun olmayan çayların imha edilmesi gerekmektedir. Bu konuda yetkilileri göreve davet ediyoruz.“

2023 verilerine göre üreticilerden 1 milyon 354 bin ton yaş çay yaprağı alındı. Bunun 763 bin 200 tonu özel sektör, 591 bin 530 tonu ise Çaykur tarafından alınarak kuru çay üretildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ