Trabzon'da, Vali Aziz Yıldırım'ın himayesinde ve Kadir Zamanların Ayak İzleri projesi kapsamında Kadim Zamanların Ayak İzleri Çalıştayı düzenlendi. Çalıştay'da, MÖ 401-400 yıllarında On Binlerin ve 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Karadeniz'e varış güzergahları ele alındı.

Çalıştay'a Vali Yıldırım'ın yanı sıra KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, il protokolü, rektör yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Vali Yıldırım yaptığı açılış konuşmasında Trabzon'un 4 bin yıllık tarihiyle farklı medeniyetlere beşiklik yapan bir şehir olduğunu vurguladı. Yıldırım, "Tarihimizi bilmeyen toplumların geleceğine emin adımlarla yürümesi mümkün değildir" dedi.

Trabzon'un sahip olduğu zengin tarihi mirasın bölgesinde bir turizm ve kültür merkezi olduğunu belirten Yıldırım, tarih içinde çok sayıda hadiseye şahitlik ettiğini söyledi. Yıldırım, "Bu hadiselerin belki de en önemlilerinden biri MÖ 400 yılında On Binlerin Karadeniz'e ulaşan yolculukları, diğeri Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in 1461 yılında Trabzon'u fetih yürüyüşüdür" diye konuştu.

Yıldırım, söz konusu rotaların bilimsel metotlarla belirlenerek bölge turizminin hizmetine sunulmasının turizm imkan ve fırsatlarının çeşitlendirilmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinin oluşturduğu ekibin yürüttüğü ve TÜBİTAK tarafından desteklenen "MÖ 401-400 Yılında On Binler'in ve 1461 Yılında Fatih Sultan Mehmet'in Karadeniz'e Varış Güzergahlarının Tespit Edilerek Modellendirilip Coğrafi İşaretlerle Belirlenmesi" adlı proje kapsamında Bayburt-Trabzon arasındaki saha iki yıl süreyle tarandı.

Varda İçmesuyu Bakım, Onarım ve İşletme Birliği’nin Genel Kurulu Yapıldı Varda İçmesuyu Bakım, Onarım ve İşletme Birliği’nin Genel Kurulu Yapıldı

Bu taramada görevli akademisyen ekip muhtemel seçenekleri inceleyerek, gerek On Binlerin gerekse Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'a varış güzergahlarını mümkün olan en yüksek doğrulukla belirlediler.

Çalıştayda bu güzergahların tespiti, çalışma sırasında karşılaşılan zorluklar ve sonuç bulguları paylaşıldı.

Vali Yıldırım, çalıştaydan çıkan verilerin Trabzon'un ve Trabzon ile birlikte güzergahlar üzerinde yer alan diğer şehirlerin turizm perspektifine yeni bir ufuk kazandıracağına inandığını söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi