Rize Valiliğinden yapılan açıklamada; “Son zamanlarda artan dolandırıcılık olayları ile ilgili yapılan uyarılara rağmen, halen dolandırıcıların kullandıkları çeşitli yöntemler sonucu vatandaşlarımız mağdur olmaktadır. Meydana gelen olaylar ile ilgili adli süreçler yürütülmekte, fakat en önemli hususun, vatandaşlarımızın bilinçli davranması sonucu olayların olmasının önlenmesi olduğu unutulmamalıdır” denildi.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Lütfen dolandırıcılık konusunda kişisel olarak başlıca şu hususlara dikkat ediniz:

1. Telefonla sizden para talep eden kendisini kamu görevlisi olduğunu beyan eden kişilere inanmayınız
Hiçbir Polis, Asker, Jandarma, Hakim, Savcı, Kamu görevlisi sizleri arayarak sizden para, altın vb talep etmez.

2. Kişisel Bilgilerinizi Paylaşmayınız
Hiçbir kurum, banka veya resmi kuruluş sizden kişisel bilgilerinizi (TC kimlik numarası, kredi kartı bilgileri, kredi kartı şifrenizi, vb.) telefon veya e-posta yoluyla istemez.

3. Bilinmeyen Numaralardan Aramalara Dikkat ediniz
Bilmediğiniz numaralardan gelen aramalara dikkat ediniz ve kimlik bilgilerinizi  vermeyiniz.

4. Güvenilir satış sitelerini tercih ediniz
Güvenilir satış sitelerini tercih ediniz, satıcı ve ürün hakkında araştırma yapınız, müşteri yorumlarını değerlendirmelerini kontrol ediniz.

5. Ödeme Yapmadan Önce Doğrulama Yapınız.
Size gelen beklenmedik bir fatura veya tahsilat talebi varsa, ilgili kurum ile irtibata geçiniz.

OMÜ'nün iş gücü ile iş yerini buluşturan mobil uygulaması kullanıma açıldı OMÜ'nün iş gücü ile iş yerini buluşturan mobil uygulaması kullanıma açıldı

6. Sosyal medya üzerinden yapılan satışlarda dikkatli olunuz.
Özellikle normalinden çok daha düşük bir fiyata satış yapan hesaplara karşı dikkatli olunuz, değerinden çok daha düşük fiyata satılan ürünlere şüphe ile yaklaşınız. 

7. Güvenilir satış sitelerinin  bilgilerinin kopyalayarak oluşturulan sahte web sitelerine dikkat ediniz
Sitenin web adresindeki isminin yazılışında harf hatası veya harf değişikliği olması veya  web sitesi tasarımında anormallikler bulunması, bu sitenin kopyalanmış sahte bir web sitesi olduğu şüphesi uyandırmalıdır.

8. Sosyal medya hesapları üzerinden, gelen para taleplerine dikat ediniz*
Dolandırıcılar, yakınınızın çalınmış bir sosyal medya hesap aracılığıyla  sevdiklerinizin adını kullanarak sizden para talep edebilirler. Bu durumda yakınınızı arayarak veya farklı bir kanal aracılığıyla kendisi ile irtibat kurunuz, doğrulama yaparak, talebin gerçek olup olmadığını kontrol ediniz.


 

Muhabir: TANER ŞAHİN