Mayıs ayının ilk haftası başlayan yaş çay birinci sürgün dönemi Rize Ticaret Borsası ve Çaykur bünyesinde yaptırdığımız çalışmalar sonucunda rekoltenin %15-%20 civarında eksik olabileceğini öngörüyoruz.

2016 yılı yaş çay alım fiyatı; 1,77 lira fiyat, 13 kuruş destekleme pirimi olmak üzere 1,90 lira olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik tarafından açıklandı. Açıklanan fiyatın Çaykur, özel sektör ve müstahsil için hayırlı olmasını diliyorum. Ayrıca Bakan Çelik’in açıklamasında Çay Kanunu’nun Temmuz ayına kadar tamamlanıp, bu seneki çay sezonuna yetiştirilmesi çay sektörü için sevindirici bir haber olmuştur. Çay sektöründe ki tüm tarafların çıkacak çay kanununu desteklemelidir.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Mayıs ayının ilk haftası yaş çayda birinci sürgün dönemi başladı. Geçen sene birinci sürgün rekoltesi 440 bin ton olarak gerçekleşirken bu sene bu rakamın %15-%20 civarında eksik olduğunu öngörüyoruz. Rekolte düşüşüne havanın mevsim normallerinden soğuk olması etki etmiştir. Rekolte düşüşü aynı zamanda gerek Çaykur gerekse özel sektörün elindeki stokları azaltacak arz talep dengesini sağlayacak ve kuru çay fiyatını yükseltecektir.

Rekoltenin düşük olması nedeniyle aynı zamanda çay alım yerlerindeki izdihamı ortadan kaldırmış, tarlada kaliteyi arttırmış ve müstahsilin yaş çayını yüksek fiyattan satmasını sağlamıştır.

Borsamız ve Çaykur tarafından yapılan birinci sürgün değerlendirmelerine ilişkin önerilerimizin özel sektör ve müstahsil tarafından iyi değerlendirilmesini önemle tavsiye ediyorum. 2016 yılının bol kazanç getirmesini temenni ediyorum.  

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ