CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, 'Haziran ayında ihale edileceği müjdelenen Milli Piyangonun 3,5 milyar TL olan net gelirinin net gelirinin 10 katına ulaşabileceği, net gelirin GSMH’ye oranının da binde 1’den yüzde 1-2’ye yükselebileceğini belirten Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez’in açıklaması ne anlama geliyor' diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a bu soruyu sordu.

Varlık Fonu Genel Müdürü Sönmez’in açıklamalarını hatırlatan Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde; Milli Piyango İdaresinin satılacağına dair Varlık Fonu Genel Müdürü’nün müjde vermesinin şaşırtıcı olduğuna değindi. Yapılan araştırmalarda, şans oyunlarını oynayanların büyük çoğunluğunun yoksul insanlardan oluştuğunun ortaya konduğunu, şans oyunlarının gelirlerinin artacağının ve GSMH’ye oranının binde 1’den yüzde 1-2’lere çıkarılacağının müjde edasıyla kamuoyuna duyurulmasının, halkın daha fazla yoksullaştırılacağı anlamına geldiğini belirtti.

Yoksulluğun artmasının Milli Piyango kapsamındaki şans oyunlarına olan ilgiyi daha fazla artıracağını belirten Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları sordu:

  1. Basında çıkan söz konusu haberler doğru mudur?
  2. Milli Piyango kapsamında şans oyunlarından elde edilecek gelir nasıl artırılacaktır? Bu gelirin Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içerisindeki payının yüzde 0,1’den yüzde 1-2’ye ulaştırılması ne anlama gelmektedir?
  3. Yapılan araştırmalar, şans oyunlarını oynayanların büyük çoğunluğunun yoksul insanlardan oluştuğunu ortaya koymaktadır. Milli gelirden oldukça az pay alan insanlar, içinde bulundukları yoksulluktan kurtulmanın ve daha rahat bir yaşama ulaşma hayalinin tek ve en hızlı yolu olarak şans oyunlarını görmektedirler. Yoksulluk derecesi arttıkça ve insanca yaşayabilecekleri bir geliri elde etme olanağı azaldıkça insanların şans oyunlarına daha fazla yöneldikleri çeşitli araştırmalarda ortaya konulmuştur. Bu tespitten hareketle Milli Piyango kapsamındaki şans oyunlarından elde edilecek gelirin artırılması ülkemizdeki yoksul kesimin şans oyunlarına olan ilgisinin daha fazla artması anlamına gelmemekte midir?
  4. Bu durum ülkemizde gelir dağılımının önümüzdeki dönemde daha da bozulacağı, yoksulların durumlarını iyileştirme umuduyla daha fazla şans oyunlarına ilgi duyacakları beklentisine girildiğini göstermemekte midir?
  5. Bu durumun Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü tarafından bir müjde edasıyla kamuoyuna duyurulmasını nasıl karşılıyorsunuz?

 

Editör: HABER MERKEZİ