Rize’nin Çayeli İlçesi Şairler Deresi Derneği Beykoz Çavuşbaşı Kasrı’nda dayanışma gecesi düzenledi.
 
İstanbul’un birçok ilçesinden Rizelilerin katıldığı geceye Beykoz’da yaşayan yöre halkı da yoğun ilgi gösterdi. Yaklaşık 1500 kişinin konuk olduğu gecede Karadeniz’in simge isimlerinden olan Türk Halk Müziği Sanatçısı İsmail Türüt sahne aldı.

Beykoz Rizeliler Derneği Başkan Vekili Ersin Sarıçam’ında Yönetiminde olduğu Çayeli Şairler Deresi Derneği’nin gecesinde program sunumunu Habip Suiçmez yaparken, gecede bölgenin en yaşlı insanına da plaket verildi.

ÇAYDEF Başkanı Yılmaz Hüsrev

Programın açılış konuşmasını yapan Çayeli Dernekler Federasyonu (ÇAYDEF) Başkanı Yılmaz Hüsrev, “bizim insanımızın yüreği ilkbahar kadar güzel ve tertemizdir. Çayeli’miz bizim kalbimizdir. Sadece Çayeli değil, Karadeniz ve Türkiye’miz bizim kalbimizdir. Yücelerinde al bayrağın dalgalandığı bu topraklardan, bizler sadece Çayelili olarak değil, ülkemizin dört bir yanında yaşayan insanlar olarak barış ve kardeşlik içinde yaşamanın mutluluğu içindeyiz” şeklinde konuştu.

Başkan Hüsrev, “açıklıkla şunu söyleyeyim size dünyanın en güzel şeyi sevgi ve kardeşliktir. Onun için Mevlana büyüktür. Onun için tek asası ile bütün dünyayı kendine hayran bırakmıştır. İşte bu sevgi ve kardeşlik gecesinden hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Programının sunumunu yapan Habip Suiçmez, ÇAYDEF Başkanı’nın konuşmasının ardından Çayeli Şairler Deresi Yönetim Kurulu üyelerini sahneye davet etti. Davetin ardından Türkiye Futbol Federasyonu TFF Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Baltacı kısa bir konuşma yaptı.

TFF Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Baltacı

Baltacı, “kısa bir zamanda bu kadar insanı burada toplamak gerçekten, kolay bir şey değildir. Ben bu anlamada dernek başkanımız ve arkadaşlarını tebrik etmek istiyorum” diye konuştu.

Derneklerin amacının mahalle ve ilçedeki insanları bir araya toplamak olarak açıklayan, Mustafa Baltacı, “bu akşam burada rahmetli babamın arkadaşlarını, ağabeylerimi ve çocukluk arkadaşlarımı gördüm çok mutlu oldum” dedi.

Çayeli Şairler Deresi Derneği Başkanı Reşat Sarı

Dernek Başkanı Reşat Sarı’da, derneklerinin 10. yaşına bastığını, bu günlere düşe kalka geldiklerini ve dernekçiliğin zor bir iş olduğunu kaydederek, derneğin kurucuları arasında olup da ebedi âleme intikal etmiş olanlara başsağlığı, hastalara ise acil şifalar diledi.

Başkan Sarı, “Çayeli dendiği zaman şair sadece Şairler Deresi’nde çıkmaz. Şairler Deresi’nde hangi köye, hangi mahalleye giderseniz gidin. Mutlaka çok iyi şairler çıkar karşınıza. Çayeli dendiği zaman şiir dendiği ilk etapta Servet Çomoğlu gelir insanın aklına.” şeklinde konuşarak, Şair Servet Çomoğlu’nun,“Gurbette Çayeli” isimli şiirini okudu.

“Şimdi gurbette değil sanki Çayelindeyim
Çiha'nin eşliğinde Kuspa'nin belindeyim
Nav bir Hemşin havası çalıyor yanık yanık
Bu gün dağlar dumansız, bu gün ruhlar uyanık

Kıyıda çarşaf gibi serili Karadeniz,
Ey Çayeli, taşınla toprağınla sendeniz…
Bakma böyle yıllarca ayrı kalışımıza,
Bir kader çizgisi bu yazılmış alnımıza.

Para derdi, pul derdi, aş derdi, ilim derdi,
Bizi çok küçük yaşta gurbete itiverdi.”

Başkan Reşat Sarı konuşmasının sonunda, Dernek Yönetim Kurulu üyelerine gayretli çalışmaları nedeniyle tebriklerini iletirken, geceye destek veren işadamlarına da ayrıca teşekkür ettiğini söyledi.

Çayeli eski Belediye Başkanı Rıza Çakır

Programın son konuşmasını ise Çayeli eski Belediye Başkanı Rıza Çakır yaptı. Çakır, konuşmaların duyguları ifade etmek için olduğunu ve müthiş duygular yaşadıklarını belirterek, “çocukluğumuzda derelerde beraber oynadığımız arkadaşlarımızla beraberiz.” dedi.

“Dedelerimizden beri bütün ecdadımız gurbete çıktı. Çalışıyorlar. Kim için? Çocukları için, torunları için vatanları için. Daha onurlu daha itibarlı bir yaşam için. Bizler bir zamanlar sıladan gurbete atalarımıza seslenirdik, şimdi gurbetten sılaya sesleniyoruz” ifadelerine yer veren Çakır, “Ey güzel memleketim Çayeli’ndeki sevgili dostlarım. Buradan kucak dolusu selamlar, saygılar gönderiyoruz sizlere. Ne olur oranın kıymetini bilin” dedi.

Sahnede doğum günü kutlaması

Konuşmaların ardından geceye destek veren iş adamlarına teşekkür amaçlı plaket verilirken, programın sunumunu yapan Habip Suiçmez’in doğum günü de sahnede kutlandı.

Rizeli Beykoz muhtarları oradaydı

Çayeli Şairler Deresi Derneği’nin programına; Çavuşbaşı Fatih Mahallesi Muhtarı Recep Baltacı,Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı Çubuklu Mahallesi Muhtarı Hüsnü Kolcu, Kavacık Muhtarı Yusuf Kesici, Baklacı Muhtarı Mustafa Yıldırım, Çiftlik Muhtarı Hayrettin Şenol, Çengeldere Muhtarı Şaban Öztürk, Kaynarca Muhtarı Mustafa Makas, Beykoz Rizeliler Derneği Başkanı Mikail Akyıldız veAtmaca 1453 isimli Çaykur Rizespor taraftar grubu da katıldı.

İsmail Türüt'ten Afrin Türküsü

Gecenin finalinde ise İsmail Türüt Konseri vardı. Alkışlar eşliğinde sahneye gelen İsmail Türüt, programına, “Çayeli’nden Öteye” isimli türkü ile başlayarak, “Kırktan sonra sevdaluk” isimli türküsü ile devam etti. Daha sonra Afrin Operasyonu ile ilgili yazmış olduğu türküyü okuyan İsmail Türüt seyircilerden yoğun alkış aldı.

Rizeli hemşerilerine seslenen İsmail Türüt, gecenin ilerleyen saatlerine kadar sahnedeydi. Zaman zaman duygusal türküler okuyan Türüt, ara arada izleyenlerini horon oynattı.

 

Kaynak: dostbeykoz.com 

 
 
 

 

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ