Açıklamaları ve davranışlarıyla hem KKTC'de, hem de Rum Kesimi'nde rahatsızlık yaratan, Avrupa Parlamentosu Liberal Grubu Üyesi Rum milletvekili Marios Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile görüşmek istediğini ifade etti ve 'Erdoğan'ı bölgenin en iyi politikacılarından birisi olarak görüyorum. Çok efendi, sakin, elegan (zarif) birisi' diye konuştu.


Marios Matsakis, ABHaber'e kendi geliştirdiği 'Kıbrıs Planı' ile ilgili ayrıntılarını açıkladı. Esas isteğinin, Almanya, Kanada ve ABD'deki gibi iki taraflı olmayan bir federal çözüm olduğuna işaret eden Matsakis, 'Bu olmazsa son şans Kıbrıs'ta iki devletli çözüm' dedi. Çözümün ufukta görünmediğini kaydeden Matsakis, 'Bundan sonra en doğru olanı iki devletli çözüm' şeklinde konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Türkiye konusunda aynı görüşte olmadığını, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini söyleyen Matsakis, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile görüşmek istediğini belirtirken ''Ben onlara saygı duyuyorum. Erdoğan'ı bölgenin en iyi politikacılarından birisi olarak görüyorum. Çok efendi, sakin, elegan birisi. Erdoğan ile Türkiye'nin AB süreci ve Kıbrıs sorununu konuşmak istiyorum'' sözlerini kullandı.

Matsakis'in 'iki devletli çözüm önerisini ayrıntıları şöyle:

-'Annan planı çerçevesinde Kıbrıslı Türklere verilen topraklar yüzde 37.Bunu ilk önce indirmek lazım. Yani 1974 öncesi Türklerin nüfusu yüzde 20 idi. Kıbrıslı Türklere yüzde 20 toprak bırakalım.

-Magosa ve Güzelyurt , hemen Rumlara verilmeli.

-İngiliz üssü Dikelya'da İngiliz askeri ufak bir kesimde kalıyor. Üssün çevresindeki toprakları paylaştıralım.

-Kıbrıs tamamen askerden arındırılmalı. Türk, Yunan ve İngiliz askerleri BM gözetiminde adadan ayrılmalı.

-Kıbrıs'taki mülkler eşit bir şekilde paylaştırılmalı. BM, Türk ve Rum ortaklığında bir mülk komisyonu kurulmalı. Bu komisyon mal ve mülklerin değerlerini bugünkü fiyatlara göre belirlemeli. Evlerine dönmek istemeyenlere ayrıca para verilmeli. Türk ve Rumlar arasında eşit bir şekilde mal ve mülk değişimi yapılmalı. Rumların mülkleri Türklerden daha fazla, bunların paraları ödenmeli. Mal ve mülkünü kaybedenlere ayrıca yüzde 10 ek para ödensin.

-Yakınlarını kaybedenler için insani yardım yapılmalı.

-Kıbrıs tamamen mayınlardan arındırılmalı.

-Güney Kıbrıs Yönetimi Kıbrıslı Türklerin AB'ye girmesine yardımcı olmalı. Kıbrıs'ın tümü AB'ye girdi ancak AB mevzuatı Kuzey'de uygulanmıyor. Bunun için Rumların Türklere yardımcı olması gerekiyor.

-Kıbrıslı Türk ve Rumlar iki devletli anlaşmada ne Türkiye nede Yunanistan ile birleşme hakkına sahip olmalı. Sadece iki taraf anlaşırsa Türkiye ve Yunanistan ile birleşme söz konusu olmalı.

Editör: HABER MERKEZİ