Bölgemizde üretilen çeşitli balların analizleri Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda teknolojik ortamda ve bilimsel verilere uygun bir şekilde alanında uzman kişiler tarafından yapılıyor.

2010 yılından bu yana bal analizi konusunda çalışmalar yapan Uzman Esra Demir, balın kalitesini ve verimini saptamanın yanında, besin değerinin suistimal edilmesinin önüne geçmek, üretici ve tüketiciye hızlı, etkin ve güvenilir bir hizmet sağlamak için 2014 yılı Eylül ayı itibariyle bal analiz laboratuvarında polen analizi, polen sayımı, nem ve nişasta tayini gibi birçok analizi gerçekleştirmeye başladı.

Laboratuvarda; balın orijinalini belirlemek, salgı yada çiçek balı olup olmadığını hangi kaynaktan beslendiğini saptamak amacıyla polen analizi, nişasta kaynaklı keklerden beslenen arıların ürettiği doğal olmayan balları tespit etmek amacıyla nişasta ölçüm analizi, baldaki su miktarını belirlemek amacıyla nem analizi, balın kalitesini belirlemek amacıyla polen sayımı yapılıyor. 2015 yılı Şubat ayı itibariyle Üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda baldaki şeker oranı da ölçülebilecek.

RTEÜ Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda ayrıca, X ışınları, bitkisel antioksidanlar, otomatik kontrol sistemleri, boyar maddeler, moleküler biyoloji alanlarında uzmanlar çalışmalarına hızla devam ediyor.

 

Editör: HABER MERKEZİ