MHP Rize İl Başkanı ve Fırtına gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Mayi; “Rizeliler, Başbakan mı, çay mı, başbakanlar mı, HES ler mi, Başbakanlar mı, Sendika mı buna göre sandığa gitmesi lazım”

MHP Rize İl Başkanı ve Fırtına gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Mayi ile partilerince belediye başkanlığı adaylığı açıklanmadan önce konuştuk. Zeki mayi özellikle 4. sürgün çay la ilgili çarpıcı söylemlerde bulundu.


Dilek ASLAN

Önümüzde Belediye Başkanlığı seçimi var. Siz MHP olarak adayınızı daha açıklamadınız. Aday seçiminiz ne aşamada?
'Biz MHP olarak, daha evvelki beyanatlarımızda olduğu gibi Sayın Genel başkanımızın önderliğinde belirlemiş olduğumuz 'büyük çatı projesi' çerçevesinde bir program ortaya koyduk. Bu program dahilinde Rize'de sivil toplum kuruluşlarını, esnafımızı, hatta siyasi parti temsilcilerini ziyaretlerde bulunduk. 'Büyük çatı projesi' çerçevesinde onlardan MHP'nin adayının farklı siyasi partilerde görev yapmış olmaları halinde bile MHP nin parti programını, dünya görüşünü kendi kabulleri arasına alıp MHP'den aday olabileceklerini ifade ettik. Bu konuda hem aday hem de seçmen bazında bütün kitleleri MHP'ye davet ettik. Bu çalışmalarımız diğer siyasi partiler tarafından dönem dönem engellendiğini, dönem dönem sekteye uğratıldığını hep beraber yaşadık. Rizeli hemşerilerimizin bu anlamda çalışmalarımızın sonucunu sonuçlandırıp onların adaylıklarla ilgili kafasında oluşan kimlik, kişilik, liyakat noktasında olan adayı oluşturma hassasiyetlerimizden dolayı biraz zamanı uzatmış bulunmaktayız. Bu çerçevede Şubatın 17 sine kadar bütün siyasi partilerin YSK ye başvurma tarihlerini MHP de değerlendirerek, Bu zaman içerisinde merkezden adayını açıklayacaktır'

Kendi içinizde belirlediğiniz bir aday var mı?
'Siyasi partilerin her zaman A planı olduğu gibi B planı, C planı kesinlikle vardır. Biz MHP olarak, şu anda B ve C planımız hazır. Ama özellikle A planını hayata geçirmek için parti yöneticisi arkadaşlarımızla birlikte bir program dahilinde hareket ediyoruz. Onun için bu A planımızı yakın zamanda inşallah Rize'deki seçmenimizin karşısına çıkartıp açıklayacağımızı ifade ediyorum'
 


Sayın başkan Rize'de 21 belediye var. Sizin hedefiniz ne, kaç belediyeyi alacaksınız?
'Biz MHP olarak 21 belediye başkan adaylığında her birinden birbirinden şahsiyetli birbirinden kişilikli, nitelikli adaylarımızla beraber ve onların yerel yönetimlere talip olduğumuzu ortaya koyacağız. Seçim sonuçları itibariyle ne olur diye sorarsanız MHP olarak 21 bölgeden de seçimi almaya talibiz. Ama çalışmak bizim, teveccüh insanımızın, takdir Allah'ın. O noktada sonuçlar ne olur derseniz ben 21 inide almaya talibiz derim. Bu ilçelerin büyük bir bölümünü de alacağımıza inanıyorum ama milletin siyasi iradesi nasıl temayül edecek onu 29 Mart tan sonraki günde değerlendireceğiz. Burada 21 bölgede adaylarımızla beraber ortada olacağız. 21 bölgede AK Partinin alternatifinin MHP olduğunu ve 21 bölgede bayrağı göğüsleyeceğini her birinde de milliyetçi kadronun yetiştirdiği büyük çatı çerçevesinde oluşturduğumuz projenin adaylarıyla beraber yolumuza devam edeceğimizi göstereceğiz'
 
Türkiye genelinde hedefiniz ne?
'Türkiye genelinde de 3225 belediyenin 3225 inde de MHP aday gösterip aynı şekliyle beraber ipi göğüsleyip MHP nin aynı zamanda bu paralelde Türkiye'nin birinci partisi haline getirmeye çalıştığı sağın merkezindeki partiyi oluşturma noktasında bu seçimi özellikle mahalli idareler seçimindeki il genel meclisi oylarında belirleyici olacağı düşüncesiyle sağın merkezinin partisinin MHP olacağı mesajını vermiş oluruz”

Rize’nin Güneysu ilçesinde şu anda mevcut Belediye Başkanı Ahmet Minder’in karşısına sadece MHP den aday var. Güneysu’da seçim nasıl geçecek? 
“İki Başbakan siyaset merkezli siyaset yapıldığı yerde “Güneysu Rize siyaseti için çok önemli bir yer.Çayeli’nde nasıl seçmen profiline uygun adayla Çayeli’ndeki seçimin kaderini MHP’nin lehine geliştirecekse, oradaki seçmen profiline uygun bir aday ortaya koyup sonuca gitmeye çalışacağız., Güneysu da aynı şekliyle de seçmen profiline uygun bir aday ile MHP ve AK partisi arasında geçecek bir seçimdir. Seçimlerin sonuçları ne olur derseniz, çok rahatlıkla 21 seçim bölgesinin 21 inide biz alacağız diyebilirim. Onun için milletin teveccühünün MHP den yana olduğunu MHP’nin belediye başkanları adaylarının her birinin donanımlı, kimlikli, kişilikli, şahsiyetli, ülkesini vatanını, dinini seven insanlardan olduğu ve bunlarında bölgesinde sevilen insanlar olarak sonuca gidebileceği şekliyle beraber Güneysu’da bu çerçevede sonuca gideceğimize inanıyorum”

Şu anki mevcut belediye Başkanı Sayın Halil Bakırcı’ nın bu güne kadar yaptığı hizmetleri nasıl karşılıyorsunuz?
“2004 yılında Rize’de seçim çalışmalarında il başkanı olarak aday belirleme çalışmalarında parti yönetici arkadaşlarımızla birlikte program dahilinde hareket ettik. O gün çıkış noktamızı Başbakan merkezli siyasetin Rize’ye bir şeyler kazanım noktasında bir şeyler kazandırmayacağını ve hatta kazanmamız gerekenleri kaybettireceğini ifade ederek bir program ortaya koyduk. Rizeliye dedik ki, “iki tane Başbakan arasında eğer sadece başbakanla egolarınızı tatmin etmeye çalışırsanız Rize’deki diğer siyasi parti olarak sıkıntı yaşayacağız sizde bunlardan hizmet alamayacaksınız “diye kendilerine ifade etmiştik. O gün on dört bin kusur oyla Sayın Halil Bakırcı’yı, 8 bin oyla da rakibi olarak Necmettin kara’yı Rizeli değerlendirmişti. O süreçten bu sürece baktığımız zaman 14 bin oy alan AK Parti iktidarının söylemleri o günün şartlarında iktidar partisinden yerel yönetimleri yaparsanız iktidardan çok daha büyük katkılar alırsınız şeklinde yalan beyanla insanlarımıza umut tacirliğiyle umut dağıtarak oylarını almışlardır. Gördüğümüz şu ki, bu beş yıllık zaman dilimi içerisinde merkezi hükümeti yerel yönetimlere Türkiye’nin Mardin’ inden Nusaybin’ine DTP li belediyeye yardım yapmışsa aynı şekilde aynı orantıda Rize Belediyesi de merkezi hükümetten pay almıştır. Merkezi hükümetin belediyeleri merkezi hükümete devretmekte dolayı Rize’ye kazanım elde edememiştir. Başbakan merkezli siyasetin Rize’ye kazandırdığı en ufak bir katkısı olmamıştır. Şimdi ne görüyoruz; Belediye mülkleri satıldı karşılığında ne yapıldı, binaların boyaları yapıldı, seçim geldi yolların diye parkesi yapılıyor. Gerçi onlarda bir hizmettir. Teşekkür ederiz. Makyaj tipi bir çalışmayla belediyecilik anlayışı olmaz. Projeye dayalı Rize’yi olmazsa olmaz haline getirecek 300 bin nüfusun yaşayabileceği modern kent merkezi görünümüne sokabilecek en ufak bir projenin altına imza atılmamıştır. İki Başbakan da bunu yapamamıştır. Rizeli seçmenler MHP’nin adayını değerlendirirse 300 bin nüfusun yaşayabileceği bir il haline sokmaya çalışacağımızı sizin aracılığınızla söylemek istiyorum”

MHP Rize Belediye Başkanlığını alırsa iktidardan istifade edebilecek mi?
“Sayın Başbakan yanılmıyorsam belediye başkanları adaylarını açıklarken Rize belediye Başkanı Halil Bakırcı’ ya teşekkür ederek, bu güne kadar kendi ayakları üzerinde durup merkezi hükümetten hiç yardım almayan başkana hayırlı uğurlu olsun dediğine ben şahit oldum izleyenlerde şahit oldu. Bu anlamda MHP’de sadece kendi bilgi, beceri, donanım ve MHP nin bürokrasideki ağırlığı, hâkimiyeti burada belediye başkanlığı yapacak arkadaşımızı ve onun ekibi olacak olan belediye meclis üyeleri sosyal demokratına, liberaline, milliyetçisine aynı seviyede davranabilecek olan il teşkilatının kendi çaba ve gayretlerinin sivil toplum kuruluşlarımızı, esnaflarımızı, Büyükşehirlerde metropollerde yaşayan tüccarlarımızı da değerlendirerek, Rize’yi daha iyi modern kent haline getirebilecek bir görüntüyü ortaya koyabileceğimiz gibi tabiî ki merkezi hükümeti de bu anlamda zorlayarak Rize’ye hizmet almayı planlayacağız”

MHP ve SP’nin dışında diğer siyasi partiler, CHP, ANAP ve DP adayını açıkladı. Açıklanan adayları nasıl görüyorsunuz?
“Türkiye’de Anadolu coğrafyasında küresel güçlerin, kimliksi, kişiliksiz politikalarını topluma dayatmak suretiyle toplumun siyasi anlayışını, siyasi kimliğini farklılaştırmak gayretiyle ortaya koyduğu bir politik anlayış başladı. Bu politik siyasi duruşun içerisinde siyasete talip olan, siyaset yapma iddiasıyla yola çıkan, siyaset yapma iddiasıyla kendini ortaya koyan, o medeni cesareti kendinde bulup herhangi bir partiden aday olan arkadaşlara özellikle başarılar diliyorum. Bizim ülkemizde, özellikle bizim ilimizde siyaset yapmanın çok zor olduğu ve bu zorluklar altında siyaset yapmayı kendisine benimsemiş olan arkadaşları takdir ediyorum. İnşallah onlar kendi gönlünde olmak istedikleri yerde olurlar”
 


4. çay sürgünüyle Rize’de bir sıkıntı yaşandı. Hatta 4. çay sürgünü ile ilgili Sayın vali Esen’ merkez valiliğine gönderildi. Bu bağlamda ÇAYKUR üzerine oyunlar oynanıyor. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?
“4. sürgün ile ilgili Rize’de çay konusu gelmiş oldu. Çayla ilgili damak zevkinden tutun, çay pazarlamasından, çayın kontenjanından, kotasına, kotasından üretimine, üretiminden tüketimine ve imalatına kadar 2–3 saatlik bir sunum yapabilirim. Ama özellikle bu 4. sürgün ile ilgili 2008 çay sezonunun çok ilginç bir konusu olduğundan dolayı bunun üzerinde durmak ve Rize’nin hayati konusu olduğu için siyasilerin bunu en iyi şekilde değerlendirmeleri gerektiğini düşünüyorum. 4. sürgün çayla ilgili benim anladığım 100 bin oy almış ve şaibesi olan sayın vekilin vali ve valilik makamını töhmet altında bırakacak gayretleri ve çalışmaları sonucunda 4. sürgün çayı sen nasıl olurda gevşek davranırsın, fabrikaları bakmazsın, nasıl olurda yollarda arabaları durdurup çay arabalarını alıp ceza yazmazsın şeklindeki valiliğe yazmış olduğu yazının sonucunda valiyi cezalandırmışlardır, valiyi sürmüşlerdir. Bunu yaparken de kendi ifadeleriyle “biz valiyi tayin ettik. Merkeze alındı. Yarında başka bir ilde görevlendirilecek” gibi söylemlerle Rizeliyi aldatmaya ve Rize’nin ona verdiği oylarla ucuz politika üretmeye çalıştı. Ben diyorum ki, Allah bu millete 4. sürgün çayı nasip etmiş. Bu millet ki bir kilo çaydan iki kilo zeytin alırken aynı insan bir kilo çaydan 100 gr zeytin alamaz hale geldi. Bu süre içerisinde bu kadar mağdur edilirken yani çay parasını almasından tutun, çay satmasına kadar bu kadar mahrumiyet yaşarken siz bunun üstüne üstlük “ ne demektir bu 4. çay, nereden çıktı, arz ve talep dengesini bozdu, bu çayı nasıl alırlar” diyorsunuz. Ben kendisini dikkatle dinledim. “Bu yıl hukuki anlamda biraz zafiyet gösterdik. Bir dahaki yıl böyle olmayacak” dediler. Yarında başka şeyler söyleyebilirler. Ben bu arada vatandaşı uyarıyorum. 2009 seçiminden sonra kampanya açılacak. Şu an söyledikleri hiç birine inanmayın. Rize 15–20 yıldır 4. çay sürgünü satıyor mu, satıyor. 4. çay sürgünü satan Rizeli haram mı yedi. Allah bahçesinde nakşetti. Yeter ki üretici çay toplasın. Türkiye’nin 210 bin çay tüketimi var. Üretilen 230 bin ton çay. Kalite konusunda yapılan analizlerde 4. sürgün çayın 3. sürgün çaydan daha kaliteli olduğu açıklandı. Arz ve talep dengesini oluşturmak için elinizde TC. nin yönetimi var. Devletin içinde birçok teşkilatlar var. Siz çay pazarlamasını yurt içi ve yurt dışı diye ayırıp, soğuk çay, yeşil çay, kakaolu çay gibi çaylarla durum değerlendirip Türk milletinin çay tüketimini, çay piyasasını dizayn etmesi gerekirken sayın vekil açıklama yapıyor ve diyor ki,”ben Güneydoğuda Rize çayının içilmediğini tespit etimi Gittim Güneydoğu’ya, baktım ki güneydoğuya hudut içerisinde olan İran, Irak, Suriye içerisinde oralardaki giriş çıkışlardan vatandaş Suriye’den Türkiye’ye girişinde 15 kilo yabancı menşeli çayı götürüyor. 15 kiloyu üç kiloya düşürmek için mücadele ettim başarılı olamadım. Çünkü mecliste 45 tane Güneydoğu kökenli Milletvekili var. Onlarda 15 kiloluk çayı 30 kiloya çıkartalım dediler” diyor. Bu kadar basitlik olur mu, senin 350 ye yakın Milletvekilin var. Sen bunları söylerken neyi anlatmaya çalışıyorsun. Muhalefet partisi misin? Orada neden diyemiyorsun ki, çay milli bir üründür. Bu milli ürünle ilgili üretim ve tüketim dengesini sağlamak için ithal çay zinhar suçtur, yasaktır. Yasa sizin elinizde değiştirebilirsiniz. Çünkü o gücünüz var. Bunu yapmıyorsanız siz Rizeli değilsiniz. Siz Rizecide değilsiniz. Siz cepçisiniz. Kendi cebinizi düşünüyorsunuz. Onun için bu seçimde Rizeliler Başbakan mı, çay mı, başbakanlar mı, HES ler mi, başbakanlar mı, sendika mı bunları değerlendirip o şekilde sandığa gitmesi lazım”





Editör: HABER MERKEZİ