Adnan Menderes’in çalışma arkadaşlarından 27 Mayıs darbesi mağduru eski Milli Eğitim Bakanlarından Tevfik İleri için memleketi Rize'de düzenlenen anma etkinlikleri adına tertiplenen sempozyum ile devam ediyor.

Eski Milli Eğitim Bakanlarından Tevfik İleri memleketi Rize’de Rize Valiliği ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından düzenlenen Tevfik İleri konusu sempozyum ile anılıyor. Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Tevfik İleri” konulu sempozyuma Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, eski Milli Eğitim Bakanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, eski Kültür Bakanı İsmail Kahraman, İleri’nin kızı Cahide İleri ve oğlu Cahit İleri ile birlikte çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Sempozyum öncesi Tevfik İleri konulu fotoğraf sergisi gezildi.

RİZE

MERKEZE ALINAN RİZE VALİSİ ÇAKIR'IN RİZE'DEKİ SON KONUŞMASI

Sempozyumun açılış konuşmasını görevden alınarak Merkez Valiliği'ne atandığını bugün öğrenen Rize Valisi Nurullah Çakır yaptı. Rize Valisi olarak son kez yaptığı konuşmasında Tevfik İleri’yi anlattı.

Ardından eski Milli Eğitim Bakanı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Tevfik İleri’yi anlatan bir konuşma yaptı. Çelik, konuşmasında insanların önemli olabileceğini ama önemli olanın insanların kalbinde taht kurmak olduğunu ifade ederek 'Koç ve Sabancı kadar zengin olursanız yine önemli olursunuz. Hanlarınız, hamamlarınız varsa apoletleriniz varsa, rütbeniz, mevkiniz, makamınız varsa siz önemli insan olursunuz. Ama o mevkiler makamlar, rütbeler geçtikten sonra önem diye bir şey kalmaz. Kalıcı olanlar insanların vicdanında yer bırakanlardır, insanların gönlüne girebilenlerdir, arkalarında eser bırakanlardır. Kubbede hoş seda bırakanlardır. Hayırla yad edilenler değerli insanlardır. Değerli insanlar yaşadıkları zamanın ve zeminin merhametsizliğine uğrasalar bile onları anlayan insanlar olmazsa bile onlar mağdur edilseler bile, onlar zindanlara kapatılsalar bile onlar bu alemden göçüp gitseler bile gömülen bir hazine gibi, define gibi her zaman tazeliklerini ve değerlerini muhafaza ederler. Bir insan hem önemli hem değerli olabilir mi?. Elbette olabilir. Eskiler buna nurun ala nur derler. Bir insan başbakandır önemli bir makamdır, ama Recep Tayyip Erdoğan gibi değerlidir. Bir insan cumhurbaşkanıdır önemli bir konumdadır, ama Abdullah Gül gibi değerli olur” dedi.

RİZE

LANET OKUNANLAR VE HAYIRLA YADEDİLENLER

Çelik, konuşmasında Sokrates’ten örnekler vererek “Sokrates’i ölüme mahkum eden 501 kişilik mahkeme heyetinin hiçbirinin yer yüzünde adı sanı yoktur. Ama Sokrates bütün görkemi ile yaşıyor. Altay Egesel, Salim Başol ve onun benzerleri bu milletin vicdanında mahkum oldular. Onlar lanetle yad ediliyorlar. Darbeyi yapan başta; Cemal Gürsel olmak üzere milli birlik komitesi üyeleri de lanetle yad ediliyorlar. Bende onları lanetle yad ediyorum. Ama Tevfik ileri, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan ve onun gibi daha niceleri halkın gönüllerinde yer ettikleri için yaşıyorlar. Yaşamak nefes almak değildir. Bediüzzaman hazretleri onlara ‘gezen ölüler’ diyor. Siz yürürsünüz biyolojik varlığını sürdürürsünüz. Ama zilletle yaşarsınız. Tevfik İleri zilletle yaşamaktansa izzetle ölmeyi tercih eden bir adamdı. Ben bir Tevfik İleri uzmanı değil hayranıyım” diye konuştu.

RİZE

'VALİNİN GÖREVDEN ALINDIĞINI GAZETELERDEN OKUDUM'

Çelik konuşmasında, Rize Valisi Nurullah Çakır’ın görevden alındığını gazetelerden öğrendiğini de ifade ederek bunu siyaset tarafından verilmiş bir karar olarak değerlendirdi. Hüseyin Çelik “Değerli valimiz Nurullah Çakır Rize’ye çok güzel hizmetler yaptı. Bu toplantıda onun eseridir. Doğrusu ben de bugün gazetede okudum. Keşke böyle bir güne denk gelmemiş olsaydı. Bunu da üzüntü verici bulduğumu söyleyeyim. Bu siyasi iradenin bir tercihidir. Sayın valimizin çok daha hizmet yapacağı yıllar vardır. Bir nöbet ve görev değişikliği olmuş. Bugüne kadar Rize’ye bu kültürümüze ve bütün halkımıza yapmış olduğu hizmetlerden dolayı bende valimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

BAKAN HAYATİ YAZICI İLERİ'Yİ ANLATTI

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise yaptığı konuşmasında, İleri’nin eğitimin millileştirilmesi yönünde ciddi adımlar attığına dikkat çekerek “Tevfik İleri eğitimin millileştirilmesi için çalışmış, aile bağlarının güçlü olduğu bu toprakta yetişmiş ve bu coğrafya da yaşayan insanların terinin kokusunu üzerinde taşıyan bir millet adamıydı. Böylesine önemli bir şahsiyettir” ifadelerini kullandı.

Yazıcı, konuşmasında İleri’nin yaşantısından ve yazılarından kesitler sundu.

Konuşmaların ardından Tevfik İleri konulu kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

RİZE

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ