Rize Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fevzi Civaoğlu, Türk Patent Enstitüsü'ne yaptıkları 'RAB53' bal markası başvurularının tescillendiğini söyledi.
 
Civaoğlu, , Rize'de arıcılıkla uğraşan 3 binin üzerinde kişi bulunduğunu, bunlardan 550'sinin birliklerine üye olduğunu belirtti. Rize'deki arıcıların yaklaşık 80 bin civarında kovanlarının bulunduğunu tahmin ettiklerini dile getiren Civaoğlu, 'Rize'de yılda ortalama 600 ton bal üretiliyor. Böylece ilimiz ekonomisine yılda yaklaşık 20 milyonYTL katkı sağlıyoruz' dedi.
 
Civaoğlu, 2006 yılında çıkartılan yasanın ardından etiketsiz, üretimizni olmadan bal satışının yapılamayacağını, bu şekilde satılan balların toplanarak imha edilmesi gerektiğini kaydederek, 'Ama Rize'de bal dolumtesisi olmaması nedeniyle gerçek bal üreticilerinin mağdur olmaması içinbugüne kadar bu tam olarak uygulanmadı. Ancak yakında faaliyete geçecek olan bal dolum tesisinin ardından bu konuda ısrarcı olacağız. Çünkü üyelerimizin hakkını korumakla yükümlüyüz' dedi.
 
Rize'de üretilen balın gıda kodeksine uygun olmasını sağlamak vevatandaşın güvenini kazanmak için öncelikle Rize'de bal analizlaboratuvarı kurmak için girişimlerde bulunduklarını, bunun sonucundatarım il müdürlüğü bünyesinde bal tahlil laboratuvarı oluşturulduğunuanlatan Civaoğlu, bu laboratuvarda balın 15 alanda analizinin yapılabileceğini bildirdi. Bunun yanında 2006 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne yaptıkları 'RAB 53'bal markası başvurularının tescillendiğini bildiren Civaoğlu, şunları söyledi: 'Bu çalışmamızın yanında İl Özel İdaresi'nden kredi temin ederek,üyelerimizin de katkısıyla dolum tesisi kurduk. Tesisimiz 1 yıldırhazır, ancak marka tescili ve üretim izninin tamamlanmaması nedeniyle henüz faaliyete geçiremedik. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na yaptığımızüretim izni müracaatımızın sonucunu bekliyoruz. Müracaatımızın onaylanmasının ardından yıl sonundan itibaren tesislerimizde dolumyapmaya başlamayı planlıyoruz. Böylece tüketicilerimizin güvenli baltüketmelerini sağlayacağız. Tesisimiz üyemiz olsun ya da olmasın herkese açık olacak.' (Yenişafak)

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ