Çalışma Hayatında Milli İstihdam Seferberliği Projesi, Rize Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantı ile sanayicilere anlatıldı.

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından startı verilen, işsizliğin azaltılması ve istihdamın arttırılmasını hedefleyen “Çalışma Hayatında Milli İstihdam Seferberliği” projesi kapsamında Rize Ticaret ve Sanayi Odasında, sanayicilere yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ın yanı sıra Rize Belediye Başkanı Prof.Dr.Reşat Kasap, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, İŞKUR Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, SGK Rize İl Müdürü Mustafa Bakırcı ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve işverenler katıldı.

Toplantının açılışında, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, İŞKUR Rize İl Müdürü Hasan Kiraz ve SGK Rize İl Müdürü Mustafa Bakırcı birer konuşma yaparak, proje hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Rize Belediye Başkanı Prof.Dr. Reşat Kasap, yaptığı konuşmada CumhurbaşkanımızSayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından startı verilen, “Çalışma Hayatında Milli İstihdam Seferberliği” projesini önemsediklerini ifade ederek, Türk Ekonomisinin yaşanan olumsuzluklara rağmen yükselişte olduğunu bu nedenle bu projeyi herkesin sahiplenmesi gerektiğini ifade etti.

Rize Valisi Erdoğan Bektaş yaptığı konuşmada mesleki eğitimin önemine değinerek “Ülkemizin genelinde nitelikli elemana ihtiyaç var. Bizim istenilen düzeyde nitelikli ara eleman, meslek elemanı yetiştirmemiz gerekir. Bunun için meslek liselerinin oranını arttırmalıyız. Meslek liseleri ile akademik liseler arasında dünyada kabul görmüş oran %70 meslek lisesi, %30 akademik lisedir. Rize’de ise bu oran %45 meslek lisesi, %55 akademik lise.  Bu durumu en kısa zamanda istenilen oranlara getirmeliyiz. Bu böyle devam ettiği sürece bizim işletmelerimiz kalifiye eleman aramaya devam edecektir” dedi.

Nitelikli istihdama, yaygın istihdama ve tatmin edici istihdama ulaşmak için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğine vurgu yapan Vali Bektaş, “Nitelikli eleman yetiştiremediğimiz için işsizlik oranı artıyor. Bu da başka bir riski beraberinde getiriyor. Nedir bu risk? Sosyal patlama riski. Bu riski göze alamayız. Dolayısıyla gelecekle ilgili temel dinamikleri olması gerektiği gibi geliştirmek zorundayız ve bu yolda da güzel çalışmalar içerisindeyiz. Devletimizde bunun farkında. Bundan on sene, yirmi sene önce aklımıza, hayalimize gelmeyecek bir yığın tedbiri alıyor ve yatırım ortamlarını geliştirme, altyapıyı düzeltme gibi bir sürü projeler hazırlanarak girişimcilerimizin istedikleri ortamı sağlamaya çalışıyor. İşte bu projede bunlardan biri” şeklinde konuştu.

Karamsar Olmamız İçin Bir Sebep Yok…

Rize Valisi Erdoğan Bektaş, konuşmasının devamında “Ülkemizin çevresinde yaşanan gerçekleri göz önüne bulundurduğumuzda en son ihtiyacımız olan şey kötümserliktir. Yaşanan bu olumsuzluklara rağmen bizim iyimser olmamız için sebeplerimiz var. Bütün dünya krizlerle boğuşurken biz büyüyen ekonomiye sahip bir ülkeyiz. Ekonomimizi daha da üst seviyelere yükseltmek adına devletimiz son zamanlarda ciddi projeler hayata geçirmekte. Bu millet 15 Temmuz darbe girişiminin sonrasındaki tehlikeyi gördü ve milli bir refleksle vatanına sahip çıktı. Umutlu olmamız için bu bile tek başına yeterli. Bundan sonra bize düşen görev nedir? En üstten, en alta kadar irade kullanma durumunda olan herkesin, geleceği bu coğrafyada yakalama adına seferber olmasıdır. Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı milli istihdam seferberliğinin Rize’de ki muhataplarıyız. İdarecisinden siyasetçisine, sanayicisinden esnafına şehrin bütün dinamikleri el ele, omuz omuza vererek olağanüstü bir gayret içerisinde olmalıyız” dedi.

Toplantının son bölümünde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve sanayicilerin proje hakkındaki soruları, İŞKUR Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, SGK Rize İl Müdürü Mustafa Bakırcı tarafından cevaplandırıldı.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ