Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından birey ve toplum sağlığının korunması amacıyla geliştirdiği Yüzme Takip Sistemi ile Rize’de 11 plajın suyu takibe alındı.

Rize İl sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Rize’de denize girilebilecek yerlere ait yüzme analiz sonuçlarının Sağlık Bakanlığınca hazırlanan ve aktif olarak kullanılan http://yuzme.saglik.gov.tr adresinden halka duyurulmakta, otomatik olarak izlenmekte ve değerlendirilme yapılabilmektedir. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz tarafından belirlenen takvime göre yüzme sezonu boyunca yüzme alanlarından 15 günde bir su numuneleri alınmakta ve Halk Sağlığı Laboratuarlarında bakteriyolojik analizleri yaptırılmaktadır. Rize’de 11 plajın suyunu takip eden sistemin tüm noktalarda su seviyesini mükemmel ve iyi olarak nitelendirmektedir, Yüzme Suyu Takip Sistemi ile yüzme alanı ile yüzme suyu analiz sonuçlarına ve suyun kalitesine, hava şartları ve hava sıcaklığı sonuçlarına, yüzme alanının sahip olduğu imkânlara, yüzme alanına ait fotoğraflara, yüzme alanına ulaşıma, yüzme alanına en yakın sağlık kuruluşu gibi güncel verilere, vatandaşlar erişebilirler. Halk sağlığının korunması amacıyla ilimizin ve tüm Türkiye’nin yüzme alanlarına ait izleme sonuçları http://yuzme.saglik.gov.tr web adresinden vatandaşlarımızca da takip edilebilecektir. Vatandaşlarımız sağlıklı ve güvenli yüzme yapabilmeleri için belirtilen yüzme alanları dışında denize girilmemelidir. Sağlıklı ve güvenli yüzme için dikkat edin!” denildi.

Rize il genelinde denize girilebilecek yerler ise şu şekilde belirlendi:

Fındıklı- Kıyıcık Plajı

Fındıklı-Yeniköy Plajı

Ardeşen-Karaoğlu Plajı

Pazar-Hamidiye Plajı

Pazar-Sivrikale Plajı

Çayeli Halk Plajı

Çayeli-Limanköy Aile Plajı

Çayeli-Saklıbahçe Aile Plajı

Merkez-Alipaşa Plajı

İyidere-Sarayköy Plajı

İyidere-Yalıköy Plajı

Sağlık Müdürlüğü boğulma olaylarının önüne geçilmesi için de şu uyarılarda bulunuldu:

Denizde herhangi bir kirlilik belirtisi görünce yüzülmemelidir.

Yüzme suyu izlemi yüzme alanı olarak belirlenen ve halkın kullanımına açılan yüzme alanlarında yapılmaktadır. Yüzmek için bu alanlar tercih edilmelidir. Yüzülen yerlerdeki zemin özellikleri yapısal olarak farklılık gösterebilmektedir. Zemini kumdan oluşan ve dalgaların yoğun olduğu bazı kıyılarda kum kayması dip derinliğinin değişken olmasına sebep olmaktadır. Bu tür yüzme alanlarında plajda bulunan uyarılara uyulmalıdır.

Güvenlik için çok iyi yüzme bilinse dahi fazla açılmamak gerekir.

Denizde gereksiz cesaret gösterisi yapılmamalıdır.

Yüzme arkadaşınız hayat kurtarır. Asla yalnız yüzülmemelidir.

Dalganın şiddetli olduğu zamanlarda yüzülmemelidir.

Zemini kayalık olan ve derinliği bilinmeyen yüzme alanlarında atlayarak veya dalarak denize girmek ciddi yaralanmalara sebep olabilmektedir. Bu tür kazaların önlenmesi için derinliği bilinmeyen ve zemini kayalık olan yüzme alanlarında atlayarak denize girilmemelidir. Plajlara yerleştirilen uyarı levhalarında belirtilen uyarılara ve kurallara uyulmalıdır.

Yüzmenin yasak olduğu yerlerde yüzülmemelidir.

Yüzme suyu analiz sonuçları uygun olmadığında halk sağlığının korunması ve kirliliğe karşı maruziyetin önlenmesi için yüzme alanları kapatılmakta ve yüzme yasaklanmaktadır. Böyle durumlarda yüzme alanları veya plajlarda yüzmenin yasaklandığı “Denize Girilmez” “Denize Girmek Yasaktır” “Yüzme Alanı Kapalıdır” gibi uyarı levhaları veya afişlerle ilan edilmektedir. İlan edilen yasak ve uyarılara mutlaka uyulmalıdır.

Alkollüyken kesinlikle yüzülmemelidir.

Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde güneşlenilmemelidir.

Güneşlenmeden önce mutlaka uygun koruma faktörlü güneş kremi kullanılmalıdır.

Cankurtaran yok ise denize girilmemelidir.

Çocuklar ebeveynlerinin gözetiminde denize girmelidir.

Çocukların tuvalet ihtiyacı denize girmeden önce giderilmelidir.

Derelerin denize döküldüğü noktalarda yüzülmemelidir.

Yağış sonrasında denizde bulanıklık varsa yüzülmemelidir.

Soğuk sularda yüzme yeteneği ve kapasitesi düşer. Bu nedenle soğuk sularda yüzülmemelidir.

Dalış için eğitim ve tecrübe yok ise dalınmamalıdır.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ