Rize'de son günlerde yeniden gündeme gelen Çernobil tartışmaları üzerine Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Diren bir açıklama yaptı. Diren açıklamasında, yapılan bilimsel araştırmaların iddiaları yalanladığını söyledi. Hacettepe Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi (ÇENAEM) tarafından 2002 yılından 2006 yılına kadar yapılan araştırmalarda Rize'deki kanser vakaları ile Çernobil faciası arasında bir bağlantı olmadığının ortaya çıktığını ifade eden Diren, 'Yapılan araştırmalarda Rize'nin 26 Nisan 1986 yılında Çernobil'de meydana gelen nükleer patlamadan etkilendiği tespit edilmiştir. TAEK tarafından Rize'de ve kıyaslama yapılabilmesi açısından Isparta ilinde ölçümler yapıldı. Yapılan ölçümlerde Isparta'da Sezyum (Cs) oranı 50 milirem, Rize'de ise 59 milirem olarak ölçüldü. 59 miliremlik değer bir akciğer grafisinden alınan dozla eşdeğerdir. Bu da Çernobil'in bölge üzerindeki etkisinin kansere yol açacak boyutta olmadığını gösteriyor' dedi.

Rize'de ÇENAEM ve TAEK tarafından 29 Eylül 2005 tarihinde radyasyon yüklü biyolojik doz ölçümleri yapıldığını da hatırlatan Diren, 'Bu araştırma bölge insanındaki kromozon hasarlarında Çernobil'in etkisinin olup olmadığının tespiti için yapıldı. Araştırma sonucunda Rize'de elde edilen veriler ışığında 2-3 yıl içerisinde tıbbi amaçlar dışında kromozon radyasyonuna maruz kalınma etkisine rastlanılmadığı açıklanmıştır. Bunların yanında Ankara Bilkent Üniversitesi tarafından yapılan farklı bir araştırmada, bölgemizdeki tiroit kanserlerinde radyasyonun etkisi incelenmiştir. Rize'deki tiroit kanseri örnekleri ile radyasyona maruz kalmayan bölgelerdeki tiroit kanseri örnekleri karşılaştırılmıştır. Yapılan araştırmada, radyasyon etkisini işaret eden DNA mutasyonu bulgularına rastlanılmamıştır. Son olarak ilimizdeki kanser oranları hesaplanarak Ortadoğu Kanser Konsorsiyumu verileriyle kıyaslama yapılmıştır. İllerdeki verile bakıldığında illerdeki meme kanseri oranı yüzde 18, akciğer-bronş kanseri yüzde 27

olarak görülmüştür. Bu rakamlar doğrultusunda bölgemizdeki kanser artışında diğer bölgelere kıyasla farklı bir artış olmadığı görülmüştür' şeklinde konuştu.

Rize Sağlık İl Müdürü Dr. Hakan Diren, bazı çevreler tarafından aradan 10 yıl geçmesine rağmen Çernobil ve Rize üzerindeki etkilerinin farklı amaçlara hizmet etmek için gündeme getirildiğini kaydederek, 'Maalesef bazı sivil toplum örgütleri halkın dikkatini çekmek için bilinçli olarak bu iddiaları sık sık gündeme getiriyor. Bu kişilerde yanlış bilgilendiriliyor. Bu dedikodular bazı hastaların, doktor ve özel hastanelere yönlendirilmesine de neden oluyor. Bu dedikodulardan bu alanda iş yapan bazı medikal
firmaları da faydalanıyor. Çernobil'den tüm Karadeniz Bölgesi etkilenmişti. Ama bugüne kadar benzer spekülasyonların fındık, hayvansal yemler ve diğer tarım ürünleriyle ilgili yapılmaması, sadece çayın gündeme getirilmesi de art niyetli bir davranıştır' diye konuştu.

Editör: HABER MERKEZİ