HABER : GÖKTÜRK FIRAT 
RİZE (İHA) - Rize Valisi Nurullah Çakır, sosyal medyanın televizyonlar ve gazeteler kadar etkili olduğunu belirterek sosyal medya üzerinden yapılacak yanlış haberler konusunda ilk önce basın mensuplarının hassas davranması gerektiğini söyledi. 
Rize 53 Gazeteciler Derneği tarafından düzenlenen “İnternet Haberciliği” konulunu seminerde söz alan Rize Valisi Nurullah Çakır, sosyal medyanın etkinliğine değinerek “Elbetteki sosyal medyaya saygı duyuyoruz. Ancak son bir aydır ülkemizde yaşanan olaylar var. Yüz yüze iletişim kurduğumuzda, jest ve mimiklerimiz ile daha anlaşılır iletişim kuruyoruz. Bu sıcak iletişim yerine sanal dünyada bir takım etkileme ve sonuç odaklı yapılabilecek haberciliğin, Türkiye genelinde, dünya ölçeğinde olumu yada olumsuz etkileri olabiliyor. Özellikle de eğer yanlış haber varsa olumsuzluğunu yaşadığımız, bu haberleri değerlendirebilme jenerasyonunda olan, sosyal medyayı en iyi kullanan jenerasyonun habercilik değerlendirme konusundaki tecrübesini de dikkate aldığımızda böyle bir toplantının Rize ölçeğinde gerçekleştirmesini görmekten mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Çakır, sosyal medya üzerinden yapılan yanlış haberlerin olumsuz etkiler doğurduğuna vurgu yaparak bu konuda ilk olarak basın mensuplarının hassas davranması gerektiğinin altını çizdi. Çakır, “Bizlerinde bu ülkede yaşayacak insanlar olarak, evlatları torunları bu ülkede yaşayacak insanlar olarak hep birlikte, sevdiğimiz ve asırlardır yurt olarak kabul ettiğimiz bu güzel ülkemizde, sonraki süreçlerde de; aynı huzur, aynı barış ve aynı coğrafyayı teneffüs eden insanlar olarak daha güçlü geleceğe taşınmamız için yeni düzenin faaliyetlerine karşı daha hazırlıklı ve düzenli olabilme adına hepimize sorumluluklar düşüyor. Haberciliğin gazetecilik ve televizyonculuk boyutunda gösterilen hassasiyet ne ise artık bir Facebook ve Twitter’in de aynı hassasiyette olduğunu kabul edip, etkileşim değerinin olduğunu dikkate alarak, hepimize sorumluluk düştüğünün bilinci içerinde o sorumluluğu üzerimizde hissetmeliyiz. Bu sorumluluğu öncelikle profesyonel anlamda bu mesleği yapanların hissetmesi gerekmektedir. Bu günlerde yaşandığı gibi veya gelecekte de yaşanabileceği gibi yanıltıcı olabilme ihtimali olacak haberlere karşı öncelikle gazetecilerin hassas olması lazım” diye konuştu.


Rize’deki internet haber sitelerinin sahiplerine ve editörlerine yönelik gerçekleştirilen seminerde İnternet Medya Derneği Başkanı Mehmet Sakin gündemle ilgili sunumunu yaptı. Sakin, internet haberciliğinde dikkat edilmesi gereken hususlar, yasal düzenlemeler hakkında bilgiler verdi. Seminere Basın İlan Kurumu Trabzon İl Müdürü Saadettin Kaşıkçı da katıldı.

Editör: HABER MERKEZİ