Cumhuriyet Halk Partisi Rize İl Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada yaşanan sel felaketiyle ilgili yazılı bir açıklama geldi.

 Açıklamada; Rize ve çevresi, neredeyse her yağmur ve fırtınada adeta diken üstünde duruyor! Önceleri yağmurun yağışına, derelerin akışına türküler atılırken, son yıllarda ise ağıtlar yakılmaya başlandı!

 Doğanın her parçasına yapılan bilinçsiz, akıl ve bilim dışı müdahaleler, ekosistem ile doğal yaşamın dengesinin geri dönüşümsüz bir şekilde yok ediyor!

 Rize ve ilçeleri ile belde ve köylerinde son yıllarda yaşanan sel ve heyelanlarda can ve mal kaybının yanında tarım arazileri, ormanlar ve dere yatakları büyük ölçüde zarar gördü.

 İki yıl geçmeden Çayeli'nin Senoz Vadisinde bir başka sel felaketi daha yaşanmış gene bir vatandaşımız yaşamını yitirmiş ve maddi hasarlar yaşanmıştır.

 Senoz Vadimizde son yaşanan sel felaketi aynı zamanda bütün bölgemizi, Salarha ve Güneysu Vadileri, Muradiye Beldesi, Andon ve Kalkandere ile İkizdere, Hemşin ve Çamlıhemşin ilçelerimiz ile köylerimizi de olumsuz etkilemiştir! Bununla beraber Çayeli Kaptanpaşa, Yeşiltepe, Gürpınar ve Ormancık köylerinde oldukça ağır maddi zarar, ölüm ve yaralanmalara sebep olmuştur.

 Gürpınar Köyünde bir ev, Şen Mahallesinde bir ev ve bir ambar sele gitmiş, yaşanan heyelanda Songül Tolan isimli vatandaşımız ise hayatını kaybetmiş; annesi Esma Tolan ise yaralanmış, 6 adet büyükbaş hayvan ve birçok arı kovanı da telef olmuştur.

 Aynı köydeki Arekner, Tererenk ve Yeşiltepe Mahallelerinin bir kısmında ise neredeyse yeşil alan kalmamıştır. Maddi hasar büyüktür.

 Yaşanan bu sel ve heyelanlarda birçok vatandaşımızın neredeyse çay bahçesi kalmamıştır! Bütün bu mahallelerde birçok ev yıkılma riski ile karşı karşıya kalmıştır.  Bölgede bir çok ev yoğun risk altında olup oturulması sakıncalı durumdadır. Aynı şekilde felaketin olduğu bölgede elektrik ve telefon hatları çok büyük hasar görmüş olup halen internet ve telefon hatları çalışmamaktadır.

 Zaten birçok yerde, daha 2 yıl önce yaşanan sel felaketinin yaraları dahi sarılmamıştır.  Yollar, tamamıyla kullanılmaz duruma gelmiştir. Zaten çok yetersiz olan kanallar, menfezler ve künkler tıkanmış, kırılmış ve kullanım dışı olmuştur. Bölgede bir çok ev yoğun risk altında olup, acilen önlem alınması gerekmektedir.

 Bu arada AKP Genel Başkan Yardımcısı, eski Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise partilileriyle birlikte vatandaşlarımızı ziyaret etmiş, köy kahvesinde yaptığı açıklamada zarar ziyan tespit edilerek, yasaların elverdiği şekilde zararlar tazmin edileceği sözü vermiştir.

 Sayın Yazıcı'nın bu sözleri her zamanki klasik sözlerdir! Ne kadarının tutulduğunu hepimiz bilmekteyiz. Sayın Yazıcı'ya, bu konuda çıkartılmış yasa ve yönetmelikleri uygulatmalarının yeterli olacağını anımsatmak isteriz.

 Hele de bu konuda Bilim ve Tekniğin söylediklerini uygulatmanın yeterli olacağını; özellikle de iktidardaki yöneticilerin biraz aklını bilime ve tekniğe yöneltmesinin yeterli olacağı kanısındayız.

 Unutmayın ki, sizin körlüğünüz, Rize ve Çayeli halkının kaderi olamaz! Uygulamaya soktuğunuz HES projeleri, Dere Yataklarını değiştiren sözde 'Dere Islah' çalışmaları, yanlış açılan Köy Yolları, doğal ormanlardaki yasal ve yasadışı kesimler, plansız programsız açılan yayla yolları ve bunların istinat ve drenajlarının yapılmaması, aynı şekilde mevcut yollarında istibat ve drenajlarının eksik olması ve başka bir çok hepimizin ve herkesin bildiği sorunlardır.

 Bunlar her doğal afette konuşulur, gündeme gelir ama bir türlü çözülmez! Her şey, halka kader diye sunulur!

 Bu, AKP’nin bakış açısıdır. AKP’nin sorunlara bakış açısı bizim kaderimiz olamaz!

 Sorunlar ve çözüm yolları bellidir. Akıl, bilim ve teknik çözüm ve önlemlerin bir an önce uygulamaya sokulması gerekmektedir. Bu konuda gerekli olan bilgi ve teknoloji mevcuttur. Yeter ki bilimi ve aklı sorunların çözümünde ön plana almayı bilin.

 Rize ve ilçeleri, belde ve köyleri ile Çayeli'nde yaşayan vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun diyor, ölen vatandaşımıza Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

 Bu konunun bir daha ki yoğun ve aşırı yağışlarda oluşabilecek olası sel ve heyelanlara kadar unutulmaması ve gündemden düşmemesi için gerekli olan tüm çalışmaları yapacağız.

 Hemen her yağışta yaşanan  sel ve heyelanlar nedeniyle daha fazla can ve mal kaybı olmaması için bu bölgelerimizde yapılacak hasar tespit çalışmaları sonrasındaki tazminlerin gerçekçi olarak yapılması ve gerekli olması halinde bir an öce bu bölgelerin ve hatta tüm Rize'nin 'Afet Bölgesi' kapsamına alınması gerekmektedir!

 Kamuoyunun ve Sayın Halkımızın, yetkili ve ilgililerin bilgisine sunarız…

 

 

Editör: HABER MERKEZİ