Rize'de geçen yıl faaliyete geçen cezaevinde kurulan iş atölyelerinde belirli bir ücret karşılığında çalışan hükümlü ve tutukluların sigortası da yaptırılıyor. Gelir elde etme imkanı bulan hükümlü ve tutuklular, ayrıca meslek de öğreniyorlar.

Rize'nin Kalkandere ilçesi sınırları içinde 96 dönüm arazi üzerine kurulu Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi, 2004 yılında başlanan yapımının tamamlanmasıyla geçen yıl Haziran ayında hizmete girdi.

Modern sistem ve cihazlarla donatılan cezaevinde, hükümlü ve tutukluların öğrenim görmeleri için sınıflar, iş atölyeleri, spor salonu, açık futbol sahası ve modern cihazlarla donatılmış revir ve diş ünitesi gibi bölümler bulunuyor. Cezaevine giriş ise hem çalışanlar hem de ziyaretçiler için göz retina taraması yapıldıktan sonra mümkün olabiliyor.

Cezaevi ikinci müdürü Hüseyin Palancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çağdaş infaz anlayışını yerine getirecek teknik özelliklere sahip olacak şekilde inşa edilen cezaevine, ilçedeki ve başka illerdeki Rizeli hükümlü ve tutukluların getirildiğini ifade etti. Palancı, cezaevinde şu anda 570 civarında hükümlü ve tutuklu bulunduğunu kaydetti.

Palancı, cezaevinin faaliyete geçmesiyle iş aktiviteleri yapılması için de çalışmalara başladıklarını anlatarak, şunları söyledi: ''Bu kapsamda yöresel Rize bezi olan feretiko dokuması, serender ve bakır alüminyum folyo işleme atölyelerini faaliyete geçirmek için çalışma yaptık. Bunun için öncelikle feretiko dokumacılığı için çalışanlarımızı halk eğitim merkezine kursa gönderdik. Serender ve diğer çalışmaları öğrenmeleri için de bu işlere yatkın olan personelimizden 2 kişiyi farklı illerdeki cezaevlerine göndererek öğrenmelerini sağladık. Daha sonra burada istekli olan hükümlü ve tutuklulara öğrettik. Bu kapsamda cezaevinde düzenlediğimiz kurslara 35 kişi katıldı.''

-İŞ ATÖLYELERİNDE 13'Ü SİGORTALI 18 KİŞİ ÇALIŞIYOR-

Amaçlarının hükümlü ve tutuklulardan meslek sahibi olmayanları meslek sahibi yapmak veya mesleklerini unutmalarını engellemek olduğunu, ayrıca cezalarını tamamladıklarında topluma adapte olmalarını kolaylaştırmayı istediklerini anlatan Palancı, şöyle devam etti: “Şu anda iş atölyelerimizde toplam 18 kişi çalışıyor. Bunlardan 13'ünün ise sigortası yapıldı. Diğer 5 kişinin de sigortasını yaptıracağız. İş atölyelerinden feretiko bezi atölyesinde 3 kalite kumaş dokutuyoruz. Şu ana kadar bin 20 metrenin üzerinde kumaş dokundu. Ayrıca sehpa örtüleri gibi ürünler de dokunuyor. Diğer atölyelerde ise 67 bakır tablo, 20 de serender maketi yapıldı. Bunları sergi veya sipariş usulü satıyoruz. Sonra bundan elde edilen geliri cezaevinin iş yurtları hesabına yatırıyoruz. Bu para da iş atölyelerinin çalışmalarının devam etmesi için kullanılıyor. Ayrıca çalışanlara sigortası dışında belirli bir ücret de ödeniyor.''

Palancı, cezaevinde tezhip, ahşap boyama, nakış gibi alanlarda kurslar düzenlediklerini belirterek, ''Ayrıca hobi olarak da çeşitli el işi yapanlar oluyor. Bu kişiler de yaptıkları ürünleri hediye ediyor ve ücret karşılığı satabiliyorlar'' dedi. (Zaman)

 

Editör: HABER MERKEZİ