OECD İnternet Raporu’nda kimi gelişmekte olan ülkelerde kablosuz ağ bağlantılarının kablolu bağlantıları geçmekte olduğu belirtildi. İnternetin gelecek yeni müşterilerinin yoksul milyarlar olacağı bildirilen raporda, kablosuz ağın
yaygınlaşacağı ifade edildi. Raporda “İnternet ortamının tüm işbirliğine gitmelidir” denildi.

OECD tarafından hazırlanan “İnternete Erişimde Gelişmeler İçin Küresel Fırsatlar” başlıklı rapor açıklandı. 68 sayfalık raporda, “İnternet gelişmekte olan dünyaya ne gibi yararlar sağlayacak, internet erişimini ucuzlatacak yeni yatırımlar çekmek için nasıl bir rekabetçi piyasa yaratılabilir, birkaç milyar kullanıcı daha eklenmesi interneti nasıl etkiler” gibi soruların yanıtları arandı.

Rapora göre, dünya nüfusunun yüzde 80’i şu anda internetten yararlanamıyor. Raporda, “Yeni milyarlarca internet kullanıcısının çoğu gelişmekte olan ülkelerden olacak, internete kablosuz ağlar üzerinden bağlanılacak. Kimi gelişmekte olan ülkelerde kablosuz ağ abonelerinin sayısı şimdiden sabit ağlara bağlı abonelerin sayısını geçti. Bu artış bazı ülkelerde yüzde 20’den fazla” denildi.

Gelecekteki “yeni” internet kullanıcılarının, internetin ilk kullanıcılarından farklı özellikler gösterecekleri ve “yoksul” bölgelerden gelecekleri kaydedilen raporda, “Örneğin, şu anda kablosuz kullanıcılardır” bilgisi yer aldı.

İnternet altyapısında liberalleşmenin sabit ve kablosuz erişim ağlarının gelişmesinde, internete erişimi olanaklı ve ucuz kılma adına anahtar işlev gördüğüne değinilen raporda, rekabetçi piyasaya sahip olan gelişmekte olan ülkelerin bilişimde inovasyon artışı sağladıkları belirtildi.
Habertürk
Editör: HABER MERKEZİ