FETÖ/PDY terör örgütü tarafından 15 Temmuz 2016 günü başlatılan hain darbe girişimi milletimizin güçlü iradesi karşısında başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

Kamuda her kuruma sızan FETÖ terör örgütünün temizlenmesi için ilan edilen OHAL kapsamında 23/07/2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan '667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'de kamu görevlileri hakkında alınacak tedbirler belirlenmiştir.

Söz konusu kanun hükmünde kararnamenin 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrası gereği; FETÖ örgütüne üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen kamu görevlileri hakkında, kurumlarca 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 137 nci maddesi kapsamında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulandı.

Açığa alınan kamu görevlileri hakkında kurumlarca yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde, 02/09/2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 28 bin 163'ü öğretmen olmak üzere toplam 50 bin 875 memur kamudan ihraç edildi.

Ancak, Resmi Gazete' de yayımlanan 672 sayılı KHK sonrasında kamu kurumlarınca halen yürütülen soruşturmalar neticesinde yeni ihraç listelerinin belirlendiği ve Bakanlar Kurulunda görüşülmek üzere bu listelerin Başbakanlığa gönderildiği kamuoyu tarafından bilinmektedir.

Öte yandan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 145 inci maddesinde; 'Görevden uzaklaştırma; bir disiplin kovuşturması icabından olduğu takdirde en çok 3 ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde memur görevine başlatılır.' hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre, Temmuz itibariyle başlanan açığa alma işlemlerinde süreler dolmaktadır. Örneğin 18 Temmuz'da açığa alınan bir memur için, kanunun öngördüğü süre 18 Ekim'de olmaktadır. 21 Temmuz'da açığa alınan memur için ise süre 21 Ekim'de dolacaktır.

Bu bakımdan; hakkında uygulanan açığa alma tedbirinde süresi dolanların görevlerine iade edilmesi uygun olacaktır.

Diğer taraftan eğer açığa alma tedbirinin devamında yarar görülüyorsa ve incelemeler hala sürüyorsa, KHK ile açığa alma sürelerinde düzenleme yapılmasınde yarar bulunmaktadır.

 

Editör: HABER MERKEZİ