Fatih Sultan KAR / İST.

Yakalandığı amansız hastalık sonrası aramızdan ayrılan Mustafa Zeki Rakıcıoğlu; Bahattin Çoşkun ve Reşat Uçak’tan sonra Rizespor Kulübü Başkanlığına seçilmişti. Bütün varlığıyla Rizespor için mücadele vermiş, günümüzün aksine kulüple şehrin bütünleşmesi uğruna mücadele etmişti. Yönetim Kurulu’nda yer alan isimler adeta başkanlar konseydi.

2006 yılında yaşamakta olduğu İzmit’te kendisini ziyaret etmiş, Rizespor tarihine ışık olacak bir söyleşi yapmıştık. Mustafa Zeki Rakıcıoğlu’nu rahmetle anıyor, yaptığımız söyleşiyi sizlerle paylaşıyorum.

Mustafa Zeki Rakıcıoğlu: Rizespor Kulüp Başkanlığı görevini yerine getiren Paşalı Alaman, Ali Rıza Feyizoğlu, Hamit Oral, Nuri Akbulut, Hasan Kemal Yardımcı ile aynı yönetimde yürek yüreğe görev yapmanın gururunu hep yaşadım

Öncelikle bize kendinizi tanıtırmısınız  ?

1948 yılında Rize’nin Fener Mahallesinde doğdum. Babamın ismi Hüseyin Avni, annemin ismi Şaziye’dir. Daha gencecik yaşta iş hayatına atıldım. Mütahitliğim sürecinde doğruluktan ayrılmamak en büyük ilkem oldu. Çalışma hayatında şimdi aramızda olmayan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Eski Başkanı Sinan Erdem ile ortak bir şirketimiz de oldu.

Rizespor’un bütün borcunu ödedi yönetici oldu

Rizespor da görev almanız nasıl oluştu?

I972 yılında askerden yeni dönmüştüm. Rizespor’un piyasaya üç yüz elli bin lira borcu vardı. Bu durum takımımızı, yöneticilerimizi zor durumda bırakıyordu. Elimi taşından altına koydum bu borcun tamamını ödedim.. Rizespor yönetimi o gün beni yönetim kuruluna dahil ettiler. Rizespor tarihinde oluşturulan Reşat Uçak Başkanlığındaki yönetimin en genç üyesiydim ( 23 ).

Bir yıl sonra başkan oluyorsunuz ?

Daha sonra yapılan kongre sonrası Rizespor başkanlığına seçildim. Henüz yaşım yirmi dörttü. Başkanlık görevini sürdürdüğüm süre içinde üç kongre ile seçilen yönetim kurullarımda: Paşalı Alaman, Hamit Oral, Rahmi Rakıcı, Erdoğan Giritlioğlu, Kemal Özkan, Ekrem Yılmaz, Av. Sedat Bıçakçı, Dr. Hüseyin Akyıldız, Reşat Uçak, Ali Rıza Feyizoğlu, Nail Can, Nuri Akbulut, Hasan Kemal Yardımcı, Şuayip Metin, Metin Atalay, Vural Ünver, Avni Ocak, Lütfi Saruhan, İsmail Sevimli, Nevzat Bilen ve Mahmut Tuzcu.

Yönetiminiz adeta başkanlar konseyi

Benden önce başkanlık görevini başarı ile sürdüren Reşat Uçak ve benden sonra bu görevi yerine getiren Paşalı Alaman, Ali Riza Feyizoğlu, Hamit Oral, Nuri Akbulut, Hasan Kemal Yardımcı olmak üzere yedi Rizespor Başkanı aynı yönetimde yer aldık.

Başarıyı neye bağlıyorsunuz ?

Bize dayanışma vardı, yürek vardı. 1977/78 sezonunda Göztepe ile birlikte şampiyonluk mücadelesine girmiştik. Gelir-gider dengesini mükemmel bir şekilde tesis etmiştik.. Takımın o sezon büyük transfer atağı yapmasına karşın borçsuz olması, izlediğimiz akılcı politikaların sonucu idi  “Türkiye’de borcu olmayan tek kulüp Rizespor’du. Yüklü transfer harcamalarımıza rağmen, kasamızda 1 milyon liranın üzerinde paramız vardı. Bu durum o günün şartlarında büyük bir başarıydı. Biz zorlukları birlik ve beraberlikle, yürekle aştık.

Rizespor’a ömrünü verdi sıkıntı çekerek vefat etti

Rizespor’un evvel zamanına dair neler söylemek istersiniz ?

Bazı isimsiz kahramanlar vardır. Örneğin Bahattin Çoşkun karşılık katıksız varını yoğunu Rizespor’a harcadı. Son dönemlerinde sıkıntılar çekti. Dönemin SSK Baş Hekimi tarafından sigortalı gösterilerek hastaneye yatırıldı. Onu anlamak, anlatmak ismini yaşatmak görevimiz olmalıdır.

Bizim dönemimizin Valisi Kemal Kalender bir Rize’li gibi Rizespor fanatığı idi. Bize çok katkıları oldu. Rize’den ayrılırken üzüntülü halı halen hafızamda durur. Yazıhanemde oturduk konuştuk Gözlerinden yaş aktığını gördüm. İmkanlar yoktu. O şartlarda arabamla elli iki bin kilometre yol ettim. Koşuşturdum durdum. Kulübe varımı yoğumu verdim. Beni zaman zaman üzen Rizespor tarihi anlatılırken bazı şeylerin göz ardı edilmesidir. Rizespor’a o zor koşullarda şampiyonluk yaşatmanın mutluluğu benim en büyük kazancımdır.

İmkanlar yoktu, fakat yürek vardı

Başkanlığınız dönemindeki hatıralarınızdan söz edermisiniz ?

Samsunla yaptığımız bir karşılaşmada olumsuz hareketlerle karşılaştık. Daha sonra Samsunspor’lu yöneticiler aramızdaki dostluğa zarar gelmesin amacıyla bize büyük jest yaptılar. Fehmi Sağlamer Başkanlığındaki Samsunspor yönetimi Barbaros Yardım ve Refah Kayalar’ı sembolik bir ücretle Rizespor’a verdi. İkisinin de takımımıza katkıları oldu. Özellikle Refah Rizespor’un  değişmez elemanı olmuştu. O ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemde bu unutulmaz bir jesti.


1973-74 Sezonunda şampiyon olan Rizespor’un başarısında Mustafa Zeki Rakıcıoğlu’nun (orta sıra soldan sağa 6.) katkısı oldukça büyüktü.

Rizespor Yöneticisi Lütfi Saruhan ve Başkanı Mustafa Zeki Rakıcıoğlu 1975

Rizespor Kulüp Başkanlını Mustafa Zeki Rakıcıoğlu , bir  maçta futbolcuları ile birlikte

Fotoğraf ve belgeler Fatih Sultan Kar Arşivinden alınmıştır.

 

 

 

 

 


 

Editör: HABER MERKEZİ