Dilek ASLAN

Yapılan analizlerde kanserojen maddeye rastlanan Rize’nin Çayeli İlçesi Madenli Deresi’nde vatandaşlar olaydan habersiz derede yüzüyor, çamaşır yıkıyor. Bulanık akan derede torunlarını yüzdüren Hüseyin Caner adlı vatandaş “Çocukları dereden çıktıktan sonra temiz suda yıkıyoruz” dedi.



YEDİTEPE Üniversitesi ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında Rize’deki dere, deniz ve içme sularının kanserojen madde analizleri yapılmıştı. TUBİTAK’ ın desteğiyle yapılan çalışmada, il genelinde suların temiz çıktığı belirlendi, ancak Çayeli İlçesi Madenli Deresi’nde kanserojen maddeye rastlanmıştı. Çalışmayı yürüten Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bayram Yılmaz, Rize’nin deniz, dere ve içme sularının oldukça temiz bulunduğunu belirterek, “Ancak yapılan analizlerde Çayeli ilçesi Madenli Deresi’nde kanserojen madde değerleri yüksek çıktı. Bu sanayi kuruluşlarının kimyasal atıklarından veya tarım ilaçlarından kaynaklanabilir. Yapılacak tahlillerde ortaya çıkacak. Bu bölgede Eylül ayında ikinci bir analiz ölçümü yapacağız. Ardından daha net bilgiler verebiliriz” diye konuşmuştu. 

Kanserojen maddeye rastlanan Madenli deresi’nde vatandaşlar durumdan habersiz derede yüzüyor, çamaşır yıkıyor. Çocuklar bulanık akan suda yüzerken büyüklerde ayaklarını suya sokarak serinlemeye çalışıyor. Hüseyin Caner, adlı vatandaş derede yüzdürdüğü torunlarını çıktıktan sonra temiz suda yıkıyor. Caner, “Bu dere yıllar önce çok temiz akardı. Ancak 10 yıldır dere bulanık akıyor. Derede büyük balıklar olurdu. Şimdi balıkta kalmadı” dedi. Derede kanserojen maddeye rastlandığı yönünde kendisinin bilgisi olmadığını ifade eden Caner, “Onu bilmiyorum. Ama bu dere boyunda maden var. Belki ondan kaynaklanan bir şey olabilir. Ama çıktıktan sonra çocukları temiz suda yıkadık mı bir şey kalmaz” dedi. Çocuklar ise dere suyunun kirli olduğunu ancak başka yüzecek yerleri olmadığını söylediler. Fatma Caner, adlı kadın ise “Dere eskiden altın gibi akardı. Taşları parlardı. Şimdi el, yüz yıkamaya çekiniyoruz. Maden’den sonra bu derenin suyu bozuldu” diye konuştu. 

Madenli Deresi, Çayeli Bakır İşletmeleri’nin bulunduğu vadiden akarak Karadeniz’e dökülüyor. Ayrıca, dere yatağı kenarında da, büyük oranda maden işçilerinin yaşadığı yaklaşık 2 bin nüfuslu Madenli Beldesi yer alıyor.

Öte yandan konuyla ilgili bir açıklama yapan Rize Üniversitesi Nazmı Turan Okumuşoğlu, Rize'nin Bazı Yerlerinde Çernobil'den Kaynaklandığını Sandıkları Radyoaktif Serpintisine, CS-137 Maddesine Rastladıklarını Söyledi.



Aradan Tam Olarak 20 Ay Geçti Ama 20 Ay Önce Söylenen Sözler Kaldı Hafızalarda. Bu Değerler En Fazla Ardeşen Ve Fındıklı, Bundan Daha Az Da İyidere İlçesinde Görülüğünü Söyleyen Okumuşoğlu Bu 20 Ay Zarfında Ne Tür Çalışmalar Yapmış Veya Yapılması İçin Girişimlerde Bulundu Bölge Halkı Olarak Çok Ama Çok Merak Ediyoruz. O Dönemde Rize'de Daha Fazla Yağış Alan Ardeşen Ve Fındıklı İlçelerine Diğer İlçelere Göre Daha Fazla Yayıldı diyen okumuşoğlu birde talihsiz açıklaması var oda Elde Ettikleri Değerlerin Önemli Olduğunu Dile Getirerek, ''Bundan Sonra Meydana Gelecek Herhangi Bir Nükleer Kazada, Eski Değerleri Bildiğimiz İçin Artış Olup Olmadığını Veya Ne Oranda Olduğunu Öğrenebileceğiz'' Dedi.

Peki Bölge Halkının Korkulu Rüyası Olan “Kanser” İlleti Bizim Yakamızı Nezaman Bırakacak…

Editör: HABER MERKEZİ