Dilek ASLAN

Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Peter Doyle, Karadeniz Çevre Derneğinin düzenleyeceği bir konferansa katılmak için Rize’ye geldi. Doyle Rize Valisi Kasım Esen’i makamında ziyaret etti.

Doyle’ nin Türk hükümetinin Kyoto Protokolünü imzalamak için adım atmasından mutlu olduklarını söyledi. Doyle, ziyarette yaptığı açıklamada, Avustralya ile Türkiye arasındaki sıcak ilişkilerin 40 yıldır devam ettiğini, her iki ülkenin ortak kaderi paylaştığını belirtti.

Türkiye ile Avustralya'da su kıtlığı ve kuraklık problemi yaşandığını ifade eden Doyle,''Çiftçiler bundan çok olumsuz etkileniyor. Suyun idaresi ve çevrenin korunması çok önemli. Hükümetimiz 2007 yılında göreve gelir gelmez, ilk olarak Kyoto Protokolünü imzaladı. Türk hükümetinin de Kyoto Protokolünü imzalamak için adım atmasından mutluyuz'' dedi.  

Küresel ısınmanın, dünyanın sorunu olduğunu kaydeden Doyle, şöyle konuştu: ''Bu sorunun ortak idare edilmesi gerekiyor. Bunun için dünya ülkeleri bir araya gelerek, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmalı. Daha büyük problemlerin önlemi, ortak hareket edilerek alınmalı” dedi.

Doyle Rize’ye 1991 yılında turist olarak geldiğini bu gelişinin ilk resmi ziyaret olduğunu ifade ederek, “Rize’de ilk gelişimde güzel anılarım vardı, anılarımı tazeledim. Türkiye ile Avustralya arasında sıcak ilişkiler var.Bu ilişkiler Türkiye’den binlerce kişinin Avustralya’ya göçüyle daha da pekişti. Bu sıcak ilişkilerin semeresi olarak Ankara’ da Türklerin Avustralya’ ya göçünün 40. yılında bir sergi açtık. Bu sergi İstanbul, Çanakkale ve Mersin’de de açılacak” dedi.

Rize Valisi Kasım Esen de Türkiye'de en güçlü doğaya sahip illerin başında Rize'nin geldiğini, ilin turizm sektöründe iddialı olduğunu söyledi. Yayla turizmi, termal turizm, kış ve su sporlarında önemli yerlere gelmek için mücadele ettiklerini ifade eden Esen, '' Bunun için doğal dengeyi koruma adına önemli çalışmalarımız var. Avustralya hükümeti adına sizlerin bu bölgede çevreye ilgi göstermeniz, bizleri memnun ediyor'' dedi.

Dağınık yapılaşmanın doğal dengeyi koruma adına bölgede bazı sorunları beraberinde getirdiğine işaret eden Esen, ''Katı atık ve atık suların toplanmasında zorluk çekiyoruz. Avustralya ile katı atık ve çöp konusunda iş birliği, bizleri memnun edecektir'' diye konuştu.

Editör: HABER MERKEZİ