Dilek ASLAN 

“Sağlıkta Dönüşüm Programı” çerçevesinde yeni bir bakış açısıyla, şimdiye kadar çözülmemiş sorunlara çözüm bulma amacını gerçekleştirmede en önemli adımlardan birisi olan Aile Hekimliği Uygulaması ilimizde de hayata geçiriliyor. 

Rize İl Sağlık Müdürü Hakan Diren, Aile Hekimliğinin 2004 yılında Düzce ilimizde başladığını ifade ederek, “ halen 20 ilde uygulanmaktadır. 2008 yılı pilot illeri olarak ilan edilen 35 şehirde uygulamanın başlatılmasıyla ülkemiz nüfusunun yarısından fazlasına aile hekimliği kapsamında hizmet verebilecektir. İlimizde yılsonu itibari ile gerekli alt yapı çalışmalarının tamamlanarak Aile Hekimliğine başlanması planlanmaktadır. Uygulamanın başlaması ile birlikte Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde yaşanan büyük değişim süreci yeni bir aşamaya gelecektir. Halkımıza sunulan sağlık hizmeti kalitesi en üst seviyelere ulaşacak, hastanelerimizin iş yoğunluğu azalacak, hem zaman hem de maddi olarak büyük tasarruflar sağlanacaktır. Aile Hekimlerimiz sağlığımızı emanet edeceğimiz, her türlü sağlık sorunumuzu danışabileceğimiz, bizlere rehberlik edecek, anne karnında hayata yeni bir adım atmaya hazırlanan bebeğimizden en yaşlı aile büyüğümüze kadar bütün aile fertlerimizin sağlığından sorumlu olacak yeni aile dostlarımız olacaklardır” dedi. 

Aile Hekimlerimiz, birinci basamaktaki sağlık hizmetini aşan sorunlarımız için diğer uzman hekimler, diş hekimi, diyetisyen gibi uzmanlık alanlarına bizleri yönlendirerek koordinatör görevini üstlendiğini belirten Diren, “. İleri tetkik ve tedavisi gereken rahatsızlıklarımızda bizleri doğru uzmana ve doğru sağlık kurumuna yönlendirerek en kısa sürede tedavimize başlanmasını sağlayacaklardır. Doğru sevk yapıldığı için de birçok yanlış yönlendirme, düzensizlik, gereksiz sağlık harcaması, hastanelerde gereksiz yığılma ve uzun kuyruklar önleneceği için sağlık alanında asgariye inen mağduriyet olayları tamamen sona erecektir. İlimizde 89 Aile Hekimi ve beraber çalışacakları 89 Aile Sağlığı Elemanları ile yaklaşık 3500 kişiye bir Aile Hekimliği Birimi hizmet verecektir. Uygulama başladıktan sonra ilimizde ikamet eden herkesin bağlı olduğu bir Aile Hekimi olacaktır. İlimizde görevli pratisyen hekimler, öncelikle gönüllülük esasına göre daha sonra hizmet puanlarına göre Aile Hekimi olarak çalışmaya başlayacaklardır. Vatandaşlarımızın daha hızlı ve etkin bir şekilde sağlık hizmeti alabilmeleri için en yakın sağlık ocağına başvurarak kayıtlarını kontrol ettirmeleri gerekmektedir. Aile Hekimliği 1. Aşama Uyum Eğitimi 24 Nisan 2008 tarihinde başlayacak olup Ağustos ayı sonuna kadar devam edecektir. Bu eğitim sonunda ilimizden 120 hekim, Ardahan ilinden de 40 hekim olmak üzere 160 hekim Aile Hekimi Sertifikası sahibi olacaklarıdır. Bu eğitim ile Aile Hekimi adaylarımız aile hekimliği uygulamasının temel özelliklerini tanıyacak, var olan bilgilerini tazeleyecekler ve hekimlik uygulamalarında kullanabilecekleri yeni beceriler kazanacaklardır” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ