Başbakanlık Toplu Konut idaresi başkanlığınca Rize'de inşaatları devam eden 759 konut inşaatında bir blokta kayma olması üzerine inşaat durduruldu.

Başbakanlık Toplu Konut idaresi Başkanlığınca Rize'de inşaatları devam eden toplu konutlardan 8 katı tamamlanan konutta kayma meydana geldi.

TOKİ tarafından Rize merkez Yeniköy Mahallesinde 18.11.2014 tarihinde ihalesi yapılan ancak bir türlü inşaatına başlanamayan ve ardından Dönemin başbakanı Recep Tayip Erdoğan’ın projeyi görmesinin ardından günün Çevre bakanı Erdoğan Bayraktar’ı Rize “de ki toplu açılış töreninde fırçalamıştı. Yeniden projesi yapılan TOKİ konutlarında inşaatın başlamasının ardından şimdide bir blokta kayma olması vatandaşları tedirgin etti.

TOKİ'den hak sahipleri olan vatandaşlar 4 yıl önce ev ve arsalarının kamulaştırıldığını kendilerine bir yıl içinde evlerine girebileceklerinin söylendiğini ancak aradan 4 yıl geçmesine rağmen henüz inşaatların devam ettiğini söylediler. Hak sahipleri “2014 de ikinci ihale yapıldı, bizden 4 yıl önce evlerimiz alındı ve bir yıl içinde bitirilecekleri sözü verildi., ayrıca 480 TL kira yardımı yapılıyor.  O fiyatta ev bulmamız mümkün değil, bazılarımız 600 bazı insanlar ise daha yüksek fiyatta evler tuttu. Halen inşaatlar sürüyor ve zamanında bitirileceklerini düşünmüyoruz, şimdi de 8 kat kaba inşaatı tamamlanan bir blokta kayma olduğunu duyduk, kazık sisteminin kurtarmayacağını söylüyorlar. O blok yeniden yıkılıp yapılacakmış” dediler.

 Bina eğrildi

Yeniköy Mahallesinde TOKİ inşaatlarının yapıldığı alanın üst kısmında bulunan kamulaştırılması yapılan bir bina kaydı. Çevrede ki vatandaşlar binanın altından önceki yıllarda ırmak yatağı geçtiğini TOKİ”nin inşaata başlamasından sonra ırmak yatağının kapatıldığını ve biriken suların gölet oluşturması sonucu arazide kaymalar meydana geldiğini söyleyen Mahalleliler “Muhtemelen inşaatı durdurulan binada bundan etkilendi, mutlaka ırmak yatağı açılmalı, başka kaymalara da neden olabilir” dediler.

Yeterli sondaj yapıldı mı?

Rize İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Avcı yeterince jeolojik sondaj yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz, yerelde TOKİ bu tür projelerini bizimle paylaşmamakta, hâlbuki yöreyi iyi bilen, yöre mühendisleri ile bu tür projeler paylaşılmalı ve yerel mühendisler ile ortaklaşa çalışılmalı, bu tip arazilerde bir iki kez Sondaj yapmak kesin sonuç vermez” dedi.

Bölge yağlı taş

Yeniköy mahallesinde TOKİ tarafından yapılan 759 konutun bulunduğu alanın yağlı taş olduğunu belirten Avcı” Bu arazide 70-80 santim bir toprak kütlesinin altında yağlı taş bulunmakta,  ayrıca burada dere yatağı bulunmakta ve bu toprak güneş gördüğünde dağılan ve su gördüğünde ise emebilen bir yapıya sahip, havaların uygunsuz olması, yağışlarda artış olması ile toprakta kaymalar meydana gelmekte, bu arazide ne tür raporlar alındı bilemiyoruz, kimse de Rize İnşaat Mühendisler odasından destek istemedi, hâlbuki böylesine büyük yatırımlarda bizim desteğimiz istenmeliydi” dedi.

Risk taşıyorsa bina yıkılmalı

Rize İnşaat Mühendisleri odası Başkanı Murat Avcı inşaatı durdurulan ve 8 katı tamamlanan Blok ”un risk taşıdığının tespit edilmesi halinde yıkılması gerektiğini belirterek”  Bu bina için ne kadar risk oranı var, ona bakılmalı, risk oranı varsa yıkılmalı, TOKİ bizden de destek isterse kendilerine destek vermeye hazırız. Bina da yanlık varsa bunu düzeltmek mümkün değil, kazık sisteminin burada işe yarayacağını düşünmüyorum. Onun için inşaatı yapmadan önce Jeolojik çalışma mutlaka parseller halinde yapılmalıydı. Burada ve bu parsel üzerinde ne tip çalışma yapıldığını bilmiyorum. Zemin etütleri önemli ve her parsel arsa için ayrı zemin etüdü yapılmalı” dedi.

 

 

 

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ