İstanbul'a yapılacak 3’üncü havalimanının ihalesi Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri’nde başladı. Havalimanının yatırım bedeli 7-8 milyar euro’yu (10 milyar dolar) bulması öngörülürken, ihalede son teklif 20 milyar euro’yu aştı.

İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı ihalesinde kapalı zarflarda en yüksek teklifi 20 milyar avro ile IC İçtaş-Fraport Ortak Girişim Grubu verdi.

İhale Komisyonunun ön yeterlilik değerlendirmesinde, teklif veren tüm firmalar yeterlilik aldı. Havalimanı ihalesinde, ilk teklifler kapalı zarflarda sunuldu. Buna göre 25 yıllık kira bedeli için KDV hariç Makyol 4 milyar avro, TAV 9 milyar avro, Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu 12 milyar 682 milyon avro, IC İçtaş-Fraport Ortak Girişim Grubu 20 milyar avro kira bedeli teklif etti.

Açık artırma öncesinde en düşük teklifi veren Makyol ihaleden çekildi. Daha sonra ihalede en yüksek teklif olan 20 milyar avro üzerinden açık artırmaya geçildi.

25 yıllık kira bedelinde yarışacaklar

İhale Komisyonu Başkanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdür Yardımcısı Funda Ocak,  'İhalenin ilanıyla birlikte 2’si yabancı 15’i yerli olmak üzere 17 firma şartname satın aldı. Zeyil sürecinde bu firmaların idaremize yönelik toplam 250 soru talebi oldu. Bu talepler tek tek cevaplanmış ve ihaleye katılmayı beyan eden tüm isteklilere eş zamanlı olarak dağıtılmıştır. Son yer görme tarihi olan 18 Nisan 2013’te 4 firma yer görme belgesi aldı. Bu firmalar TAV, Makyol, IC/Fraport ortak girişim grubu, Limak/Cengiz/Kolin/Ma-Pa/Kalyon beşli grubu. Bu çerçevede iki firma tek alırken, iki firma da ortak girişim grubu olarak tarafımızdan yer görme belgesi talebinde bulundu. Yer görmelerin alınmasını müteakip istekli firmaların ortaklarıyla çok ciddi bir araştırması yapılmıştır.'

İhale yöntemi hakkında bilgi veren Ocak, ihalede teklif veren firmaların dış zarf belgelerinin açılacağını, daha sonra tüm bilgi ve belgelerin usulüne uygun olup olmadığının komisyon üyelerince irdeleneceğini ve yeterlik alan firmaların belirleneceğini anlattı.

Bu sırada basın mensuplarının, ihalenin gerçekleştirileceği salondan dışarı alınacağını ve öğle vakti yeterliliklerin ilan edileceğini bildiren Ocak, daha sonra öğle yemeği için ara verileceğini ve iç zarf belgelerinin açılacağını ve bu belgelerin şartnameye uygun verilip verilmediğinin teyit edileceğini söyledi.

Daha sonra bu konudaki yeterlilikler de belirlendikten sonra teklif mektuplarının açılacağını bildiren Ocak, 'Yarışma kriteri 25 yıllık süre için idaremize teklif edilen toplam kira bedeli artı KDV üzerinden yapılacak' dedi.

İhalenin kapalı artırma usulüyle yapılmasının planlandığını bildiren Ocak, 'Bugün burada Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ihalesini yapacak olmamız nedeniyle kapalı pazarlıklar yerine açık artırma usulunu belirledik. Hep beraber basınımızın huzurunda, canlı yayında, iç zarfta teklif edilen bedeller üzerinden yine iç zartan çıkan en düşük fiyattan en yüksek fiyata sıralanmak kaydıyla gerçekleştireceğiz' diye konuştu.

'Bugün burada hep birlikte bir tarih yazacağız' ifadesini kullanan Ocak, ihale ilanına çıktıkları günden bu yana basın mensuplarının da destekleri için teşekkür etti.

Konuşmaların ardından iç zarflar notere teslim edilerek, dış zarfların incelenmesi için basın mensupları salondan çıkartıldı.

İŞTE TAM YERİ

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, İstanbul’a yapılacak 3. havalimanının Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar Köyü arasında Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 76,5 milyon metrekare büyüklüğündeki alana yapılacağını bildirdi.

İstanbul’a inşa edilecek 3. havalimanı ihalesinin gerçekleştirildiği Esenboğa Havalimanı Simülatör Eğitim Merkezi’nde açıklamada bulunan Birdal,  'Bu alan, bölgenin ekolojik dengesi, rüzgar verileri ve doğal/yapay mania durum tespitleri yapılarak belirlenmiştir' diye konuştu.

Atatürk Havalimanı’nın içinde ve çevresinde yaşanan hızlı yoğunlaşmanın, havalimanının büyümesi önünde engel oluşturduğuna dikkati çeken Birdal, İstanbul’un gerçek havacılık potansiyelini ortaya çıkarmak ve kapasite problemine karşı uzun vadeli bir çözüm ortaya koyabilmek için, İstanbul’a yeni bir havalimanının gerekli olduğu sonucuna varıldığını kaydetti.

Milliyet.com.tr

 

 

Editör: HABER MERKEZİ