​​​​​​​

İZMİR (AA) - Zorlu Enerji, Manisa'daki Alaşehir Jeotermal Enerji Santrali’nde, aynı anda jeotermal ile güneşten enerji üretecek Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisini devreye aldı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye'deki elektrik üretiminin yüzde 100'ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan Zorlu Enerji, jeotermalden güneşe, rüzgardan elektrikli araç şarj istasyonuna kadar geniş bir yelpazede faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

Şirket bu kapsamda Manisa'da bulunan Alaşehir Jeotermal Enerji Santrali'ni 3,75 megavat pik (MWp) gücünde Güneş Enerjisi Santrali (GES) desteğiyle hibrit santrale çevirdi.

Zorlu Enerji, yenilenebilir enerji kaynaklarını daha etkin ve verimli bir biçimde kullanmak amacıyla inşa ettiği Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi ile jeotermali ana kaynak, güneşi ise yardımcı kaynak olarak bir araya getirdi.

Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi, 6,2 hektar alanda her biri 115 Wp gücünde olan toplam 31 bin 200 adet ince film güneş paneli kullanılarak inşa edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Zorlu Enerji Yatırımlar, İşletme ve Bakımdan Sorumlu Genel Müdür Ali Kındap, Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi aracılığıyla ülke ekonomisine 4,5 milyon liralık katkı sağlanacağını belirterek, "Türkiye’de birleşik enerji santrallerine öncülük edecek Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisimizin arazi kurulumunu geçtiğimiz yılın aralık ayında tamamlayarak, ocak ayında devreye aldık ve sisteme elektrik vermeye başladık. Böylelikle halihazırda 45 megavat güce sahip olan Alaşehir Jeotermal Enerji Santrali'mizin kurulu gücünde, Güneş Enerjisi Santrali'nin de devreye alınmasıyla yılda yaklaşık olarak 6 milyon kilovatsaat enerji üretimi sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

Tesis ile 17 bin hanenin elektriğinin de temiz enerjiden sağlanabileceğini vurgulayan Kındap, şunları kaydetti:

"Bu sayede yılda 3 bin 600 ton karbondioksit (CO2) salımının da önüne geçilecek. Bu miktar da yaklaşık 9 bin ağacın bir yılda yapmış olduğu karbondioksit azaltımına ve 570 kişinin ürettiği karbondioksit salımına eşdeğerdir. Zorlu Enerji olarak sektörümüz açısından büyük kazanımları beraberinde getiren hibrit enerji santralleri üzerine yatırımlarımızı devam ettireceğiz. Sırada Kızıldere 2 ve 3 santrallerimiz var. Bu tesislerimizde Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi kapasite tahsisi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvuru gerçekleştiriyoruz. Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisimizin sektörümüze örnek teşkil etmesini diliyoruz."

Kaynak: aa