Mustafa BAYRAK
 
Çay araştırma ziraat mühendisi Ayhan Haznedar kivi hasadının incelik istediğini söyleyerek” Her dal budanmaz, ürün verecek dallar kendini gösterir” dedi.

Çay araştırma enstitüsünde yapılan uygulamalı kivi budamasına kivi üreticileri ile ziraat mühendisleri katıldı.
 
Rize Çay araştırma enstitüsünde yapılan uygulamalı kivi budamasında ziraat mühendisleri odası üyeleri ile kivi üreticileri katıldı. Kivi bahçesinde uygulamalı budamada konuşan araştırma enstitüsü yetiştiricilik uzmanı Ayhan Haznedar  'Kivi bölgemize 1989 yılında Yalova dan eski maliye bakanı Adnan Kahveci döneminde getirildi. Şu an bulunduğumuz bahçe o döneme ait. Kivi ürünü ilimize bu bahçeden yayıldı. Artık kurum olarak kivi fidanı üretmeyi durdurduk. Sadece destekleme amaçlı çalışmalarımız var” dedi.
 
Çay ağırlıklı çalıştıklarını söyleyen Ayhan Haznedar, 'Bu bahçenin ürünlerini ziyaretçiler için toplamadık. Budama da dikkat edilmesi gereken konular ürün veren dallar gelecek yıl ürün vermeyecekleri için budanmalı, bu dalların yanında yeni uzanan ve üzerlerinde tomurcuk bulunan dallar bırakılmalı, kivi ürünü geçmişte ilimize yan ürün, ek gelir ürünü olarak yetiştirilmeye başlandı ve halen aynı amaçla yetiştirilmekte” dedi.
Editör: HABER MERKEZİ