Mustafa BAYRAK

Rize Ziraat Odası başkanı Nevzat Paliç çay taban fiyatını bölgedeki tüm sivil toplum örgütleri olarak belirlediğini söyleyerek” Çay taban fiyatı en az 1.TL 20 KRŞ olmalı bunun altında verilecek fiyata tepkimizi koyacağız” dedi.

Paliç çay konseyi seçimlerinde Rize milletvekili Ali Bayramoğlu nun konsey başkanı olmasına tepki koyacaklarını söyleyerek” Biz Çaykur un konsey başkanlığına gelmesini istiyoruz. Ali bayramoğlu aday olursa ben de adaylığımı açıklayacağım” dedi.


Ziraat Odası başkanı Nevzat Paliç düzenlediği basın toplantısında 2009 yaş çay taban fiyatının 1 TL 20 KRŞ olması gerektiğini söyledi. Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç çay taban fiyatı konusunda Ordu dan Sarp a kadar olan bölgede tüm sivil toplum örgütleri ile sendikalar ve kooperatiflerin görüşlerini aldıklarını söyleyerek ”Bir tek asıl cevap vermesi gereken Rize Ticaret Borsası cevap vermedi. Bunun dışında tüm sivil toplum örgütleri taban fiyat konusunda bilgi verdi. Kimisi yüksek verdi ancak biz Rize Ziraat Odası Meclisi olarak hükümetin ve devletimizin ekonomik durumunu göz önüne alarak taban fiyatın 1 TL 20 Krş olmasını istedik. Bu fiyatın altında verilecek taban fiyata tepkimizi koyacağız” dedi.

Çay da girdilerin fazla olduğunu söyleyen Paliç ”5 TL de istenebilirdi, Ancak biz günün şartlarını ortaya koyduk. Çay ihtisas gümrüğünden ilimize gelen yabancı çayların miktarını istedik ancak cevap alamadık. Bugün Van da birçok paketleme tesisi var, Van da çay mı üretiliyor. 27 Şubat ta Rize de yapılan çay konseyi seçimlerinde çaykur dan 2, özel sektörden 2, ticaret odası ve çeşitli kurumlardan temsilciler seçildi. Çay konsey başkanlığını Rize AKP milletvekili Ali Bayramoğlu yürütüyordu. 27 Şubat tarihinden beri bir türlü konsey taçlanamadı. 24 Nisan da toplanacak ve konsey başkanı seçilecek. Aldığımız duyumlara göre başkanlığa yeniden AKP milletvekili Ali Bayramoğlu aday gösterilecekmiş. Biz bunu kabul etmiyoruz. Endişelerimiz var. Biz Çaykur un bölgemizde yüzde 65 üreticinin çayını alması nedeniyle konseyin başına geçmesini istiyoruz. Ali Bayramoğlu aday olursa bende aday olacağım” dedi.

2008 yılında yaş çay taban fiyatına 1 TL 50 KRŞ istediklerini ancak hükümetin  destekleme ile birlikte 850 KRŞ verdiğini söyleyen Paliç  2009 yılında 1 TL 20 KRŞ verilmediği taktirde tepkilerini koyacaklarını söyledi.
Editör: HABER MERKEZİ