ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, geçen yıl 108 bin tonun üzerinde kuru çay satarak hedeflerinin üzerine çıktıklarını belirtti. Yüce, 2009 yılı yaş çay kampanyasının 15 Mayıs'ta başlayarak, 25 Ekim'de bittiğini söyledi.

Bu sezon üreticilerden 594 bin ton yaş çay aldıklarını belirten Yüce, ''Ürettiğimiz kuru çaydan 2008 yılında 107 bin ton satmıştık. 2009 yılındaki hedefimiz ise 108 bin ton kuru çay satmaktı. Geçen yıl 108 bin tonun üzerinde kuru çay satarak hedeflerimizin üzerine çıktık. Böylece bir önceki yılın satışını da geçmiş olduk.' dedi.

Yüce, 2009 yılında en önemli çalışmalarından birinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik kaçak çay problemini ortadan kaldırmak için çıkarttıkları 'Diyarbakır' çayını piyasaya sunmaları olduğunu belirterek, bu çayın oldukça beğeni kazandığını ifade etti.

Bunun dışında geçen yıl Uzungöl, Kafkasör, Karadeniz, Ayder, Ovit gibi pek çok çay çeşidini de piyasaya sunduklarını vurgulayan Yüce, 'Böylece piyasaya her bölgeyi yansıtan çay çeşitleri sunmuş olduk. Ürün portföyümüzü ciddi manada geliştirdik. Tüketici ne tür çay içmek isteniyorsa o çayları çıkartmaya devam ettik, bundan sonra da edeceğiz. Bu yıl ÇAYKUR için verimli, atak bir yıl oldu.' diye konuştu.

Yüce, çalışmalarına 2007 yılında Hemşin'de pilot olarak başladıkları 'Organik Çay Üretme Projesi' kapsamında kurulan fabrikada 3 yılın dolmasının ardından geçen yıl organik çay işlemeye başladıklarını belirterek, şunları söyledi: 'ÇAYKUR olarak ilk organik çayı üretmeye başladık. Bu hem ÇAYKUR tarihi açısından hem de 2009 yılının en önemli olaylarından, dönüm noktalarından birisi oldu. Organik çayın üretilmesi, bizim için önemli bir olaydı. Bunu da başarmış olduk. Paket çalışmaları da son aşamaya geldi. Bu ay içinde piyasaya sürmeye çalışacağız.'

Yüce, TÜBİTAK, Akdeniz Üniversitesi ve 19 Mayıs Üniversitesi ile ortak olarak çalışmalarına geçen yıl başladıkları yeşil çay pudra ve tablet ürünlerinin üretilmesi çalışmasını bu yıl sonuçlandırmaya çalışacaklarını, bu projenin bu yılın önemli projelerinden olduğunu ifade etti.

Çaylıkların yenilenme çalışmasında da bu yıl son aşamaya geleceklerini belirten Yüce, 'Çalışmalar kapsamında Doğu Karadeniz bölgesi genelinde her biri 500'er metre kare olmak üzere 6 farklı yerde toplam 3 bin metre kare alanı kiralama işlemini başlattık. Yetiştirdiğimiz çay fidanlarını bu alanlarda deneme amaçlı olarak toprakla buluşturacağız. Böylece uygulamadan önceki son aşama gerçekleşmiş olacak.' dedi.

Editör: HABER MERKEZİ