Dernek Başkanı Fatih İslam KARAOĞLU, Sekreter Ceyhun AYVAZOĞLU, Sayman M. Celal ARICI, Yönetim Kurulu Üyeleri S. Hüsnü KARA, Ahmet ÖZDEMİR, Mustafa BOZKURT, Y. Duygu YÜCEL ve Rize Kurucu Dernek Başkanı Veysel ATACAN’ın katıldığı buluşma Mecliste gerçekleşti.

Çayelililer Derneği Yönetimi Çayeli ve Bölgenin genel sorunlarını görüşmek ve bu sorunlar hakkında Milletvekili A.Mesut YILMAZ’IN görüşlerini almak istediklerini belirttiler.

Görüşmede bölge için temel sorunlardan birinin Hidroelektrik santraller olduğunun söylenmesi üzerine Yılmaz;

Türkiye’nin enerji ihtiyacının karşılanması gerektiğini, fırtına vadisi üzerinde ilk temel atma törenini kendisinin gerçekleştirdiğini dile getirdikten sonra , “0 ile 10 Megavat arasında ÇED tanıtım dosyasına ve ÇED raporuna gerek olmadığı, 10 ile 50 Megavat arasında ise ÇED raporuna ihtiyaç duyulduğunu, 50 Megavattan sonra ise ÇED raporu gerektiğini” belirtti. Yasal olarak bu santrallerin birçoğu kurulu gücü 50 Megavattan düşük olduğu için Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan ÇED raporunun gerekmediği izninin alındığını, dolayısıyla ÇED raporu olmadan regülatör inşaatına başlandığını, senoz vadisi üzerine 12 regülatör düşünüldüğünü açıklayarak “ Bu projelere ilk önce benim köyümden başlandı” dedi. Projelere uygun olan HES’lerin devam edeceğini, uygun olmayan projelerin çevreye ve doğal güzelliklerimize zarar verebileceğini anlatan Yılmaz; bu durumun bölge turizmini olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek, doğal hayat suyunun ise kontrolünün güç olduğunu ve halledilmesi için elinden geleceğini yapacağını söyledi.

Bölge ile ilgili gelişmeleri anlatan Yılmaz,

Sit alanı ilan edilecek yerlere dikkat edilmesi gerekir. 1 ve 2. derecede ki yerlere çivi dahi çakılamaz, eğer 3. derece olursa yatırım düşünülebilir dedi.

Çayeli’nde turizmin geliştirilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Turizm konusunda Çavuşoğlu Otel tatil köyü yapmak istiyor. Ellerinde projeleri var projeyi bende inceledim. Ana arter yolların iyileştirilmesine taş ocaklarının engel teşkil ettiğini belirtiyorlar” dedi.

Turizm konusunda iyi gelişmeler olduğunu, bazı projeler üzerinde çalışıldığını belirten Yılmaz;

“Kuspayı, Vilayet Turizm merkezi ilan ettikten sonra topluca planlamak ve pazarlamak istiyor. Alt yapının ıslahı gerekir. Helikopter pisti düşünülüyor. 2001 yılında Eğitim Evi yapıldı. Akabinde Kültür Merkezi yörenin tanıtımında katkıda bulundu. Çayeli Belediyesi de Müze konusunda girişimlerde bulunuyor” dedi.

Rize Üniversitesi ve Çayeli’ne açılması düşünülen yüksek okul konusunun da görüşüldüğü ziyarette, Çayeli spor için neler yapılacağı da tartışıldı.

Yaklaşık 2 saat süren görüşmeden sonra Dernek Başkanı Fatih İslam KARAOĞLU yönetim kurulu adına teşekkürlerini bildirerek, Çayeli ve hemşerileriyle ilgili çalışmalarda her türlü katkıyı yapacaklarını belirtiler.

 

 

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ