RİPORT Yönetim Kurulu Başkanı Asım Çillioğlu 'RİPORT'un yıllık yük potansiyeli 500 bin ton civarında. Ovit Tüneli'nin hayata geçmesi ile beraber ilk yıllarda bunun 1 milyon tona çıkacağını tahmin ediyoruz' dedi.

Rize Limanı İşletmesi Yatırım AŞ (RİPORT) Yönetim Kurulu Başkanı Asım Çillioğlu, Rize Limanı'nın Türkiye'de 1997 yılında özelleştirilen 5 limandan biri olduğunu söyledi.

Rize, Trabzon ve Hopa Limanı'nın, Ovit Tüneli'nin faaliyete geçirilmesinin ardından gelişeceğini ifade eden Çillioğlu, 'Ovit Tüneli'nin tamamlanması ile Rize'de yük potansiyeli ciddi manada artacaktır. RİPORT'un yıllık yük potansiyeli 500 bin ton civarında. Ovit Tüneli'nin hayata geçmesi ile beraber ilk yıllarda bunun 1 milyon tona çıkacağını tahmin ediyoruz.' diye konuştu.

Çillioğlu, Ovit Tüneli açıldığında Güneydoğu Anadolu Bölgesine nakliyenin çok daha kısa sürede kolay ve ucuz olacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

'RİPORT olarak, Ovit Tüneli'ne hazırız. Vinç firmaları ile görüşmeler yaparak yeni araç takviyeleri gerçekleştiriyoruz. Limanın artacak yük taşımacılığına hazır haldeyiz. Yetişmiş personelimiz ve makinelerimiz hazır. Personel eğitim programları ile çalışanlarımızı dünya standartlarına hazır hale getirmeye çalışıyoruz.'

Batılı ülkelerin İran'a uyguladığı ekonomik ambargoyu kaldırması ile Doğu Karadeniz üzerinden yapılan İran taşımacılığının önemli ölçüde artacağını anlatan Çillioğlu, şunları kaydetti:

'Batı, İran'a uyguladığı ekonomik ambargoyu kaldırdı. Bu sayede İran'ın Batı bankalarında bulunan 100 milyar dolarının kademeli olarak serbest bırakılacağı bildirildi. Bu durum, ambargonun kalkması ile İran'ın ciddi bir dış ticarete gireceğini gösteriyor. Mal çekimine başlayacağını gösteriyor. Bizimle temasa geçen bir ABD firması İran ile aylık yaklaşık 400 konteynerlik taşımacılık gerçekleştireceğini bildirip fiyat istedi. Bu gelişme, ilerleyen günlerde İran ile bölgemiz üzerinden yapılacak taşımacılığın çok daha artacağının işaretidir.'

Deniz Haber Ajansı

 

Editör: HABER MERKEZİ