Dilek ASLAN
Bakırcı, Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve ''AB TR-90 Kalkınma Programı'' kapsamında hazırlanan ''İçme Suyu Depolarının Rehabilitasyonu, Geliştirilmesi ve Merkezi Sistemle İzlenmesi'' projesinin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, içme suyu depolarındaki kayıp ve kaçak nedeniyle kış aylarında su sıkıntısı yaşandığını belirtti.
Rize'nin günlük su ihtiyacının 2 bin 800 metreküp olduğunu ifade eden Bakırcı, ''Kış aylarında tesisten 2 bin 300 metreküp su alabiliyoruz. 500 metreküp su açığımız var. Her yıl 5-6 ay Andon İçme Suyu Tesisleri'nden su alan bölgeler 5-6 ay su sıkıntısı yaşıyor'' dedi.
Bu sıkıntının giderilmesi için çalışma yürüttüklerini dile getiren Bakırcı, şöyle devam etti:
''Güneysu ilçesinden daha önce de yararlandığımız su kaynağını kullanıyorduk. Ancak, geçtiğimiz günlerde yaşanan norovirüs salgını nedeniyle bu depomuzu kapattık. Andon tesislerine yakın olan Paşaçukuru su kaynağı üzerinde HES projesi çalışması yapılması planlanıyordu. Bakanlığımız ile gerekli görüşmeleri ve yazışmaları yaptık. Andon içme suyunun kış aylarında yetersiz kalması nedeniyle Paşaçukuru su kaynağının kullanım hakkını aldık. DSİ ile gerekli planlamanın ardından bu kaynağı Andon tesislerine aktaracağız.''
Projenin, su kaynaklarının etkin kullanılması açısından çok önemli olduğunu anlatan Bakırcı, şunları kaydetti:
''Proje kapsamında 14 su depomuz, her açıdan yenilenecek ve tek noktadan kontrol edilebilecek. Bu sayede depolardaki su kaybını yüzde 75 azaltacağız. Kalite standartlarına uygun içme suyu depolarımızdan vatandaşlara ulaşacak. Aynı zamanda oluşabilecek arıza anında tespit edilerek, kısa sürede çözülecek. Suyun kalitesinin yanında, sürekli ve yeterli su, vatandaşa ulaşacak. Orta vadede su sorunu çözümlenecek.''
Proje, toplam 588 bin Avro bedelle şubat ayında tamamlanacak. Projenin 566 bin avroluk bölümü Avrupa Birliği hibe fonlarından karşılanacak.

Editör: HABER MERKEZİ