Nevzat Paliç, ziraat odasının ana görevlerinden birinin, her yıl kendi bölgesindeki tarım ürünüyle ilgili fiyat belirleme çalışması yapması olduğunu, bu kapsamda kendilerinin de her yıl olduğu gibi bu yıl da yaş çayda fiyat tespit çalışması başlattıklarını belirtti.

Yürüttükleri çalışma kapsamında Ordu'dan Artvin'e kadar tüm şehirlerdeki sivil toplum örgütleri, odalar, borsalar, sendika ve tarım birliklerine yazı gönderdiklerini, yaş çay maliyetinin ve fiyatının ne olması gerektiğini sorduklarını ifade eden Paliç, gelen cevapları 15 Nisan'da oda meclislerinde yapacakları toplantıda değerlendireceklerini ve ona göre bir fiyat belirleyeceklerini vurguladı.

Paliç, belirleyecekleri fiyatı daha sonra hükümete sunulmak üzere Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ne bildireceklerini belirterek, ''Geçen yıl oda olarak yaş çay için destekleme primi dahil 1,10 TL fiyat fiyat belirlemiştik. Ancak hükümet yaş çaya taban fiyat 73,7 Kr, destekleme primi de 11,3 Kr olmak üzere 85 Kr fiyat vermişti. Bizim teklif ettiğimiz fiyat bile aslında yeterli değildi, düşük açıkladık. Ancak biz, ülkenin durumunu dikkate alarak biraz daha gerçekçi bir fiyat belirlemiştik. Ancak hükümet, daha sonra verdiği bu fiyattaki prim desteğini, tüm tarım ürünlerinde yapılan yüzde 10 oranında kesinti kapsamında azaltmıştı'' dedi.

Çayın Doğu Karadeniz'de 1 milyon insanı ilgilendirdiğine dikkati çeken Nevzat Paliç, şöyle devam etti: ''Yaptığımız çalışmada amaç, sektördeki sorunları iktidara götürerek çözüm bulunmasını sağlamaktır. Bu yıl yaş çayın maliyetinin çok yüksek olacağı düşüncesindeyiz. Çünkü gübre fiyatı son bir yılda çok fazla yükseldi. Çiftçi mağdur durumda. Şu anda sadece çaydan geçinebilecek aile kalmadı. Çayını topluyorsa 'babadan kalan çayımız dalında kalmasın' düşüncesiyle çay tarımı yapıyor. Bu nedenle Türkiye için önemli bir ürün olan çaya sahip çıkılması gerekmektedir. Yaş çaya bölgede çaydan başka gelir kaynağı olmadığı göz önüne alınarak fiyat verilmelidir.''

Paliç, yaş çay sektöründeki sorunların çözülmesinin Ulusal Çay Konseyi'nin bundan sonra yapacağı çalışmalarla bağlantılı olduğununu ifade ederek, ''Eğer Ulusal Çay Konseyi iyi çalışır, sorunların üzerine giderse sektör toparlanma sürecine girecektir. Ama konsey iyi çalışmaz, sorunların üzerine gitmezse sektörde yaşanan sorunlar artarak devam eder'' diye konuştu.
 
Pazar53
Editör: HABER MERKEZİ