İlk kez 2002 yılında başlatılan uygulama ile çay üreticilerinin yaş çay bedeli ödemeleri üç banka ( Akbank, İşbank, Vakıfbank) ile anlaşılarak ödenmeye başlanmıştır. 2005- 2006 yıllarında üreticilerden ‘hesap işletim ücreti’ adı altında para kesilmeye başlandı. Çaykur Genel Müdürlüğüne yapılan itirazlar sonucunda bu kesinti sona erdirildi. 2007 yılında bu kesinti alınmazken, 2008 yılının 2. yarı hesap ücretinde bankamatik kartlarına yatırılan yaş çay bedellerinden 24 YTL ‘hesap işletim ücreti’ kesilmeye devam edilmesi yaş çay üreticilerinin tepkisine neden oluyor.

Yaş çay bedelinin yatırılan kısmını çekmek üzere Akbank’a giden üreticiler, yaş çay bedellerinden 24 YTL kesinti yapıldığından habersiz. Bankanın bilgi işlem menüsünden hesap ekstrası bölümünden kesintinin yapıldığı görülmektedir.

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız çay üreticileri böyle bir uygulamadan habersiz ve yapılan bu kesintilerden dolayı şikâyetçi... Çayeli Şairler Vadisi Derneği Başkanı Cafer Kuru, sitemize konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kendisinin de bir çay üreticisi olduğunu ifade eden Kuru “ 2005- 2006 yılında da böyle bir uygulamaya başlanmıştı. Çaykur Genel Müdürümüze teşekkür etmek istiyorum, o dönemde yapılan kesintileri durdurmuştu. Üreticiler, Çaykur’un yatırdığı bu yaş çay bedellerinden kesinti yapılmasından habersiz. Bu duruma tekrar müdahale edilmesi lazım” dedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ