Göktürk Fırat
 
Çay Emtia Borsası’nın alt yapısı olarak Rize Ticaret Borsası Başkanlığı’nda hazırlanan yeni Çay Kanunu taslağı tamamlandı.

Kurulması planlanan Çay Emtia Borsası’nın alt yapısı olarak Rize Ticaret Borsası Başkanlığı’nda oluşturulan komisyon tarafından hazırlanan Yeni Çay Kanunu taslağı tamamlandı. Ulusal Çay Konseyi, Rize Ticaret Borsası, Çaykur, Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Ticaret Borsası, Rize Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Ziraat Odası, Hindistan Brokerler Birliği ve Sri Lanka Çay Kurulu’ndan temsilcilerin oluşturduğu komisyonun 120 saatlik çalışması neticesinde 12 bölüm, 22 madde ve 16 sayfadan oluşan kanun taslağı, Ocak ayı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, tasarıyı kamuoyuyla paylaşarak herkesten fikir almak istediklerini belirterek, “1940’lı yıllarda bölgemizde başlayan çay tarımı ve sanayi, aradan geçen yaklaşık 70 yıllık süre zarfında bir sistem dahilinde işletilemediğinden düzenleme ve denetleme yapılamadı. Bugüne kadar sağlıksız çayların ülkemize girişinin önü kesilemediği gibi, belirli bir kalite standardı yakalanamadığı için Türk çayı uluslararası piyasalarda var olma şansı bulamadı. Zararına çalışan sektör ödemelerini düzgün olarak yapamadı ve sonuç olarak sektörün geneli istenmeyen bir tablo ile karşılaştı. Bugün yaklaşık 2 Milyar TL’nin üstünde bir hacme ulaşan çay sektöründe bir düzenleme şarttı” dedi.

Erdoğan, hazırlanan taslakla ilgili tüm Rize kamuoyunun fikirlerini almaya, endişelerini ise cevaplandırmaya hazır olduklarını ifade ederek “Kamuoyundan gelecek fikir ve eleştiriler değerlendirilerek taslağa son hali verilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilecektir” diye konuştu.

 

Editör: HABER MERKEZİ