Vali Seyfullah Hacımüftüoğlu, burada yaptığı konuşmada, Rize'nin organik üretime son derece uygun olduğunu belirterek, ''Bunu bütün dünyaya duyurmak lazım. Ama önce bunan inanan insanlar gerekli. Açmazımız ise üretici zihniyetin değişime uğraması ve üreten insan sayısının azalması'' dedi.

 

Rize'de potansiyelin olduğunu, bunun bölge için büyük bir kazanım olacağını vurgulayan Hacımüftüoğlu, ''Artık çok fazla insan üretmiyor. Daha çok hazır kaynaklar tüketiliyor. Bu nedenle bu zihniyeti yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Bunu yapabilirsek bölgemizin sadece ülkemizde değil, dünyaya söyleyecek çok şeyi olur. Organik üretimimizin ülkemizde tek olduğunu iyi duyurmalıyız'' diye konuştu.

 

Hacımüftüoğlu, organik alabalık üretimi gerçekleştirecek firmaların önemli bir iş yaptığına işaret ederek, ''Bu tür projeleri sürdürmeliyiz. Dünya organik tarımın farkında. İnsanlar, artık sağlıkları ile ilgili daha dikkatli davranıyor. Dolayısıyla üretim kalitesine ve güvendiği ürünlere yöneliyor. Bunu iyi değerlendirmeliyiz'' diye konuştu.

 

İl Tarım Müdürü Adem Çekiç ise projenin İl Özel İdaresinin katkısıyla 12 Kasım 2006 yılında başladığını ifade ederek, ''Proje kapsamında İtalya'dan bir sertifikasyon firması ile çalışıyoruz. Ülkemizde üretimi olmayan organik balık yemi üretiminin de yapılmasına başlandı. Proje kapsamında organik su ürünleri üretimine uygun işletmelerin yaygınlaştırılmasına çalışacağız'' dedi.

 

Üretilen organik alabalıkların henüz piyasaya sunulmadığını, nisan veya mayıs ayında sunulmasının planlandığını bildiren Çekiç, ''Yurt içinden olduğu gibi yurt dışından da talep var. Yurt içinden ülke genelinde şubeleri olan bazı marketler, ayrıca İtalya ve Almanya'dan bazı firmalar organik alabalığa talip oldu. Bu konuda soğuk muhafazayı sağlayabilirsek önemli bir ihracat potansiyeli de doğacak. Pazarlama konusunda sorun yaşanmayacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.

 

Proje kapsamında organik alabalık üretimi yapılan suyun her ay kontrollerinin yapıldığını, yemlerinin İtalya'daki sertifikasyon firması tarafından analizlerinin yaptırıldığını anlatan Çekiç, üretilen balıkların da analizinin yurt dışında yapılacağını söyledi.

 

Çekiç, Rize'de 44 firma tarafından yılda ortalama 2 bin 500 ton civarında alabalık üretiminin gerçekleştirildiğini, proje kapsamında ise yılda ortalama 500 ton civarında üretim yapılmasının planlandığını kaydetti. Törende daha sonra firmalara sertifikaları verildi.

Editör: HABER MERKEZİ