Göktürk FIRAT

Rize’de süren kampüs yeri tartışmasına taraf olan TÜMSİAD Rize Şubesi, Rize Üniversitesi Kampüsü’nün Isırlık’ta kurulmasından yana fikir açıkladı.

TÜMSİAD Rize Şubesi adına açıklama yapan TÜMSİAD Rize Şubesi Başkanı Baki Fil, Rize’de uzun süredir tartışılan Rize Üniversitesi Kampüsü’nün toplu kampüs olarak Isırlık Mevkisi’nde yapılması gerektiğini belirtti. Fil yaptığı açıklamada, “Ülkemizde eğitimdeki kalitesi ile kendini kanıtlamış üniversitelere baktığımızda şehir merkezlerinin 12-13 kilometre dışında olduklarını görüyoruz. Bugün kısa sürede önemli bir konuma sahip olan Kocaeli Üniversitesi şehrin 20 kilometre dışındadır. 19 Mayıs Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi benzer şekildedir. Eğitim trafik keşmekeşinin içinde, şehrin yoğunluğunun içinde sağlanamaz. Bugün ki Rize Üniversitesi’nin dağınık kampüs sistemi ile Rize’nin 20 yıl sonrasını düşündüğümde Rize Üniversitesi ister istemez bir merkez arayacaktır. Bu sorunu yarına bırakmadan şimdiden çözmeliyiz. Rize’de bir üniversitesi kampusü oluşturmak için çeşitli yerler vardır. Ancak buralara yatırım yapmak gerekiyor” dedi.

TÜMSİAD olarak en uygun yerin Isırlık Mevkisi olduğunu düşündüklerini ifade eden Fil “Uzaktır, altyapısı yoktur gibi eleştirilere kesinlikle katılmıyoruz. 10 yıl sonra Rize’de trafik problemi had safhaya ulaşacak. 2 kilometrelik bir mesafede ulaşım yarım saate çıkacak, şu anda bile 10-15 dakikayı buluyor. Kesinlikle toplu bir kampüs yapılmalı ve şehirden uzak rahat, müreffeh bir ortamda oluşturulmalıdır. Bu konulunun araştırılması geç olmadan önlem alınması gerekmektedir. Yarın çok geç olabilir. Aynı şartlarda ki başka bir yer gösterilmesi halinde yapılacak farklı bir şehirden uzak ve toplu kampus projesinin de destekçisi olacağımızın da bilinmesini isteriz” diye konuştu.

Rize Üniversitesi tarafından YÖK’e sunulan 25 yıllık programda Rize Üniversitesi’ne bağlı fakülte ve diğer birimlerin dağınık bir şekilde şehrin muhtelif yerlerinde inşa edilmesi ön görülüyor. Birçok sivil toplum kuruluşu tarafından Rize Üniversitesi kampusünün kurulması istenen Isırlık Mevkii ise şehrin güneyinde bulunan 500 rakım yüksekliğindeki imarsız alanda yer alıyor. Söz konusu yerde imara açılmamış binlerce dönüm hazine arazisi bulunuyor.

 

Editör: HABER MERKEZİ