Muhasebeciler ve mali müşavirler odası başkanı Muammer Berborğlu torba yasasından çay üreticisi de yararlanacak dedi.

Berberoğluj yaptığı açıklamada “6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 25.02.2011 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.. Kanunun sağladığı avantajlar konusunda görüşlerini aldığımız Rize Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Başkanı Muammer Berberoğlu şunları söyledi: “Torba Yasa ile 31.12.2010 (bu tarih) dahil vadesi geldiği halde ödenmemiş olan vergiler ve vergi cezaları, Sosyal Güvenlik primleri ve idari para cezaları, Belediyelerin emlak vergileri tarifeden doğan ücret ve su alacakları, Tedaş’ ın elektrik alacakları, Yurt-Kur alacakları, Trt, Kosgeb, Tobb, Türmob, Esnaf Odaları alacakları, Gümrük vergi ve cezaları, Ecrimisiller, Trafik para cezaları kanun kapsamında bulunan aslı borçların TEFE/ÜFE aylık değişim oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın kanunda belirtilen sürelerde en fazla 18 taksitle 36 aya kadar ödenmesi halinde gecikme faizi, gecikme zammı, vergi aslına bağlı kesilen vergi cezaları, idari para cezaları ve bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamından kurtulacaklardır.

Çay müstahsilleri ve diğer çiftçilerin sattıkları zirai mahsul bedellerinden 01.04.1994 tarihinden itibaren  % 1 Bağ-Kur primi tevkifatı yapılmaktadır. Yaş çay müstahsilleri ve diğer çiftçiler prim tevkifatının yapıldığı ayı takıp eden aybaşından itibaren sigortalı sayılmaktadırlar. 01.04.1994 tarihinden itibaren Bağ-Kur kesintisi yapılan müstahsillerden dileyenler bu güne kadar borçlanma yaparak geçmiş günleri için sigortalı sayılabileceklerdir dedi. Bağ-kur kesintisi yapılan kadınlar için 4956 sayılı yasada değişiklik yapılarak aile reisliği koşulu kaldırıldığından kadınlar için sigortalılık başlama süresi 01.09.2003 tarihi kabul edilmektedir. Ancak 01.04.1994 tarihinden itibaren Bağkur kesintisi yapılan kadınların mahkemeye başvurmaları halinde sigortalılık başlama süresi hakkını 01.04.1994 tarihi itibariyle kazanmaları mümkün olacaktır dedi. BERBEROĞLU bu durumda bulunanların 02.05.2011 tarihine kadar SGK’ na yazılı müracaatta bulunarak geriye dönük borçlanmalarını yaptırarak ve 6111 sayılı Torba yasadan yararlanarak çıkacak borçlarını kanunda belirtilen sürelerde ödeme imkânları olacaktır dedi. Bu durumda olanlardan,  borçlanma yaptıklarında emekli olmaya hak kazananlar borçlarını ödemeleri halinde emekli olabileceklerdir.

Emekliliğe hak kazanmış ancak SGK’ na borçlarını ödeme imkânı olmayanlar için,  SGK ile Ziraat bankası arasında bir protokol imzalanmıştır.  Bu protokolle borçlu vatandaşlarımız borcunu ödediği zaman emekliliğe hak kazanmış iseler,  borcun karşılığı olan kredi tutarı Ziraat bankası tarafından SGK müdürlüğüne yatırılacak ve emekli aylığı bağlanacaktır. Böylelikle bağlanan emekli aylığından banka kredi borcu mahsup edilecek olup aynı anda sağlık hizmeti almaya başlanılacak, hem de emekli aylığı alabileceklerini söyledi. Başkan BERBEROĞLU bu durumda bulunan vatandaşlarımızın mutlaka torba yasadan yararlanmaları ve ödemelerini aksatmadan yatırmaları gerekmektedir dedi. 6111 sayılı yasadan yararlanılarak borçlarını taksitlendiren vatandaşlar bir takvim yılında 2 kez ödemelerini aksatmaları halinde 6111 sayılı torba yasadan yararlanma haklarını kaybedeceklerdir dedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ