ŞEMSETTİN SARI

Altyapı güzergâhı 10 kilometreden oluşan Çayeli'nde Rögarlar zaman zaman tıkanmakta, işyerlerini su basmaktaydı.

Rize'nin Çayeli ilçesinde yağmurlu yaz sezonunun başlamasıyla birlikte altyapıda meydana gelen tıkanmalar esnafı zor durumda bırakıyor. Sorunun çözümü için bir dizi önlem almayı hedefleyen Çayeli belediyesi ilk iş olarak İstanbul'dan dört kişilik ekipten oluşan iki araçlık 'Kanal Görüntüleme' sistemiyle sorunu gidermeye çalışıyor.


Karadeniz Bölgesindeki tüm yerleşim birimlerinde kanal tıkanma sorununun bulunduğuna işaret eden firma sorumlusu Kayhan Gökışık buna sebep olarak bölgenin bol yağış almasını ve arazi yapısının eğimli olmasından dolayı toprak ve aluviyon parçalarının kanal içerisine sızarak çamur tabakası oluşturduğunu ifade etti. Kanal çapında meydana gelen daralmaların şehir şebekesindeki atın su debisini taşıyamadığını, yağmur suyuyla birleşen atık sularının taşmalara sebebiyet verdiğini açıkladı. Yapılacak olan tıkalı bölgelerin tespit ve açılmasıyla taşmaların önüne kısmen geçilebileceği öğrenildi.


Altyapı ve Kanal görüntüleme sistemleri için 'Robot' adı verilen kameralı böcek, önce kanalizasyona salınıyor, kanal boyu yürüyen kameralı aygırt araç içerisindeki monitörlü masadan takip edilerek hat güzergâhının fizibilitesi çıkartılıp, yapılacak olan müdahale belirleniyor.


Çayeli'nde bulunan 10 kilometre dolayındaki kanalizasyon şebekesinin 4 günlük bir çalışmayla temizleneceğini ifade eden Başkan Rıza Çakır; amaçlarının kokusuz bir yaz sezonu geçirmek olduğunu belirtti.

 

Editör: HABER MERKEZİ