Dilek ASLAN

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Rize İl Temsilciliği Başkanı Metin Bıçakçı teleferik kazalarıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Rize ilinin değişik yörelerinde taşıma ve ulaşım güçlüğünün önüne geçebilmek amacıyla, özellikle yaş çay taşımacılığında teleferik yoğun olarak kullanılmakta olduğunu ifade ederek, “Ancak standartlara uygun olmaması ve kullanılan malzemelerin yetersizliği nedeniyle zaman zaman teleferik telinde kopmalar meydana geliyor. Bu da can ve mal emniyeti bakımından tehlike oluşturuyor. Yolların bazı yerlerde dar olması araçla ulaşımı da engelliyor. Bu durum, insanlarımızın evlerine ulaşmak için ilkel teleferik sistemini kullanmasına neden oluyor” dedi.

Bıçakcı, Rize İlinde Teleferik Kazalarından aklımıza gelenlere ve duyulanlara bir bakarsak durumun ne kadar tehlikeli olduğunu anlayacağımızı söyleyerek teleferik kazalarını şöyle sıraladı;“3 Nisan 2006 da Rize'nin Ardeşen İlçesi'ndeki ulaşımın sağlanmaya çalıştığı ilkel teleferiklerden birinin 50 metre yükseklikten dereye düşen 39 yaşındaki Salih İnceler öldü.24 Mayıs 2006 da, Çaykent Beldesi'nde meydana gelen olayda Fikret Özdemir (46), teleferik kabinini onarırken teleferik çalıştı. Bu sırada Özdemir'in kabine takılan sol el parmaklarından 3 tanesi koptu. 25 Mayıs 2006 da, Ardeşen İlçesi'ne bağlı Yamaçköyü'nde teleferik motorunun habersizce çalıştırılması sonucu Hanife Açıkmeşe'nin (27)  sol el serçe parmağı koptu. Emine Kahya (22) ise 10 metre yükseklikte düşerek yaralandı. 4 Eylül 2006, Hamzabey Mahallesi'nde Muhittin K'ya ait çay bahçesinde çalışan Gürcistan uyruklu Guram Saginadze (25), teleferik ile bulunduğu yerden diğer tarafa geçerken, teleferiğin ipi koptu. Yaklaşık 10 metre yüksekten düşerek ağır yaralandı9 Eylül 2007, Ramazan Özdemir kızı Azigül Demir, teleferikle çay gönderirken elim bir kaza geçirdi. Sırma Telin boynuna sarılması sonucu boyunda incinme oluşarak felç oldu.25 Mayıs 2008 de, Fındıklı ilçesinin Gürsü köyünde oturan Meltem Berber (12),  teleferikle derenin karşısına geçmeye çalışırken dengesini kaybederek, yaklaşık 3 metre yükseklikten dereye düşerek boğuldu” dedi.

Rize Valiliğinin yaptırdığı tespitlerde, yörede yaklaşık 10 bin teleferiğin bulunduğunu belirten TMMOB Makine Mühendisleri Odası Rize İl Temsilciliği Başkanı Metin Bıçakçı,” Yük taşımacılığının yanında insan taşımacılığının da yapıldığı teleferiklere standart getirilmesi için Valiliğimiz ile Makine Mühendisleri Odamız arasında 6 ay önce bir çalışma başlatılmış ve çalışma son aşamasına gelmiştir. Bu çalışma kapsamında teleferikleri kullanan vatandaşların Makine Mühendisleri odasına Teleferiklerini yılda 1 kez inceletmeleri ve uygun olmayan teleferiklerin eksikliklerinin giderilmesi, insan sağlığını tehdit eden, can ve mal güvenliği sağlanmamış teleferiklerin elektrik bağlantısı yapılmaması ve yapılanların devre dışı bırakılması gerekmektedir.  Bu kazaların önüne geçilebilmesi için çalışmalar başlatılması için oda olarak biz her türlü desteğe hazır olduğumuzu ve bu işi yapabilmemiz için her türlü donanım ve teknik elemana sahip olduğumuzu belirttik, taslak bir protokolü da Valiliğimize sunduk.  Konuyla ilgili Valiliğimizin cevabını bekliyoruz, uygun görülmesi halinde Makine Mühendisleri Odası olarak üzerimize düşen her türlü desteği yapacağımızı buradan tekrar belirtiyorum” dedi.

Bıçakcı sözlerinin sonunda, Teleferiklerde elektrik motoru ve şalterinin mutlaka anahtarlı bir kabin içerisinde olması gerektiğini söyleyerek, “kullanılmadığı zaman kapalı tutulmalı, Teleferikte kullanılan malzemeler (sırma tel, makara, tambur, fren sistemi vb.) tekniğine uygun olmalıdır. Teleferik kabini içerisinde her türlü güvenlik tedbiri alınmış olmalı, hareketli kısımlara koruyucular konulmalıdır. Teleferiklerin mutlaka bir sorumlusu olmalıdır.  Yeni yapılan veya yapılacak Teleferiklerin uygunluk raporu olmadan elektrik bağlanmamadır. Umuyorumki; vatandaşlarımızda konuyla ilgili olarak bilinçlenir, kendi canlarını ve mallarının değeri için gerekli desteği verirlerde bir an önce Teleferiklerimiz standart, güvenli bir hale kavuşturulur ve bilinçsizce kullanılmaz” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ