Dilek ASLAN

Yaklaşık 8 ay önce Çaykur çalışanına daha iyi hizmet vereceğiz diyerekten Rize, Trabzon ve Artvin bölgesinde bulunan çay işletmelerine ait çay fabrikalarında örgütlenme çalışmaları sürdüren, bir aydan beri Çaykur da yetki müracaatı yapacak üye sayısına ulaştık yalanıyla işçilerin kafasını karıştıran Hakiş’e bağlı Öz gıda iş sendikası çay kurda çalışan Tek gıda iş sendikasına üye yaklaşık 14 bin 277 işçiden tüm baskılara rağmen 8 aydan beri ancak 3047 işçiyi istifa ettirebildiler. Öz gıda iş sendikası yöneticileri Eylül ayında yetki müracaatı yapabilmek için gerekli olan 7139 üye sayısına ulaşamadıklarını anlayınca çareyi kaçmakta buldu.

Tek gıda iş genel merkez genel teşkilatlandırma sekreteri R.ALİ ÇELİK “tek gıda iş sendikası 55 yıllık onurlu mücadelesinde tek başına yoluna devam edecek”

Sekiz ay önce bölgemize gelen her ay sonu bu iş bitti diyen ancak bugüne kadar yapılan çalışmalardan sonuç alamayan, Öz gıda iş sendikası genel sekreteri Mehmet Şahin gazetemiz muhabirlerine yaptığı özel açıklama da “biz işçi kardeşlerimizi mağdur etmeyeceğimizi söylemiştik. Sekiz ay önce bizi buraya Çaykur işçisi davet etti geldik. Geldiğimizde işçi kardeşlerimize açıkça şunu söylemiştik. Eğer biz öz gıda iş sendikası olarak yetki müracaatı yapacak sayıya ulaşamazsak olayı yargıya taşımayacağız. Biz bunu taahhüt etmiştik.

Her şeye rağmen önümüzde ki ayın birine dek çalışmalarımızı sürdüreceğiz, bugüne kadar yaptığımız çalışmalar sonucunda öyle kamuoyunda denildiği gibi işçilere baskılar yapılarak istifaya zorluyorlar şeklinde ki iddialar doğru değil. Biz işçi kardeşlerimize kendimizi anlattık ve bugüne kadar Tek gıda iş sendikası üyesi olup da öz gıda iş sendikasına üye olan arkadaşımızın toplam sayısı 5915 tır.

Bugüne kadar bizlere destek veren ve bizlere katkı sunan işçi arkadaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Özellikle çay işletmeleri genel müdürü Sayın, Ekrem Yüce’nin bizlere gösterdiği yakın ilgi ve misafir periliğine de sonsuz teşekkür ediyoruz” diyen öz gıda iş sendikası genel sekreteri Mehmet Şahin, Çaykur da örgütlenme çalışmalarında başarılı olamadıklarını rakamlarla açıkça itiraf etmiş oldu.

Çelik Şahin’in açıklamalarına aynen katılıyorum tek gıda yoluna devam edecek

Tek gıda iş sendikası genel merkez genel teşkilatlandırma sekreteri recep Ali çelik öz gıda iş sendikası genel sekreteri Mehmet Şahin’in yaptığı açıklamalarla ilgili muhabirlerimizin sorularını cevapladı.

Çelik “Mehmet Şahin, kendisi Rize ye geldiğinde bu işi bitiremeyeceğini çok iyi biliyordu. Biz onların sendikacı olamadıklarına sürekli kamuoyuna açıkladık. Onlar taşerondur dedik. Bunların derdi tek gıda iş sendikasını yok edip çay kurun özelleştirmesinin önünü açmak. Halkımızı uyarmıştık. Bu taşeronlara kanmayın. İşin gerçeğini Sayın Şahin şimdi gördü ve açıkça itiraf ederek bu işi başaramayacaklarını açıklıyor. Buda bir dürüstlüğün göstergesi olarak biz algılıyoruz ancak, geldikleri günden beri bölge halkının ve Çaykur çalışanlarının huzur ve barış ortamını bozduklarını iş barışı yerine kurumda adeta kavga ortamı yarattıklarını iyi bilmek ve bunun hesabını vermek zorundadırlar. Çekip gitmekle bu defter kapanmıyor. Üç bin arkadaşımızı küstürdüler. Yıllarca bir arada tezgâh başlarında ekmeği için çalışan işçi kardeşlerimizi bir birine adeta düşman etiler. Biz sürekli olarak söyledik,başaramayacaksınız,insanlarımızı küstürmeyin,barış ortamını bozmayın,ama nafile bugüne kadar bizleri duymak istemediler.Şimdi gelinen noktada başaramayacaklarını açıkça anlamaları da önemlidir.Dürüstçe çıkıp rakamlarla bu işi başaramayacaklarını söylemeleri ,yargıya baş vurmayacaklarını açıklamaları işçilerimizin ileride karşılaşacağı mağduriyeti en azından önlemiş olacaklardır.bu tavır her ne kadar günah çıkartma tavrı olarak algılansa da bizler işçilerin birliği ve kardeşliği önemi açısından doğru bir tavır olarak algıladığımızı belirtmek istiyorum.Sendikamızdan istifa eden hiçbir işçi arkadaşımıza dün olduğu gibi bugün de asla kırgın değiliz.hepsi bizim kardeşimizdir.herkes yaptığı hatanın farkında dır.

Bizlerin de eksikleri olmuştur. İşçi kardeşlerimizle bundan sonra daha samimi ilişkiler içerisinde yolumuza devam edeceğiz. Elli beş yıldır var olan birliğimizi kardeşliğimizi tüm baskılara rağmen kimse bozamayacak bozamamıştır. İstifa edip diğer sendikaya geçen tüm emekçi kardeşlerimizi eski yuvalarına yeniden beraber olmaya çağırıyorum “diye seslendi.

Tek gıda iş sendikası Teşkilatlandırma sekreteri Çelik Öz gıda iş sendikası genel sekreteri Mehmet Şahin’in açıkladığı istifa rakamları ile ilgili olarak ise şunları söyledi,

“Mehmet Şahin’in açıkladığı rakamlar doğru ancak eksik. Şimdi açıklayacağım rakamları kamuoyu özellikle de işçi kardeşlerim çok iyi okumasını öneriyorum.

Tek gıda iş sendikasından sekiz aydan beri istifa eden işçi kardeşimizin (29.08.2008 Salı)gününe kadar (Düne kadar) sayısı Toplam 5915 tır. Bu istifalardan geriye gelen işçi kardeşimizin sayısı ise Toplam 2375 tır.462 istifa ise mükerrerdir. Yaklaşık 31 işçi kardeşimiz de emekli olmuştur. Bunları da istifasını geri alan sayıya eklediğimiz de 3047 kişi ye tekabül eder.

Bu durum da öz gıda iş sendikasına üye olan 5915 işçiden 3047 kişiyi düştüğümüz de geriye 2868 üye kalır. Öz gıda iş sendikasına üye olan işçilerin toplam sayısı budur. Öz gıda iş sendikası Eylül ayında yetki müracaatında bulunması için yaklaşık 4270 üye ye ihtiyacı daha var. Bunların son 3 gün de 4270 işçiyi bulup istifa ettirmeleri oldukça zor gözüküyor. Yani bütün baskı ve tehditlere rağmen 8 ayda 3 bin gibi bir sayıya dahi ulaşamayanlar son 3 günde 4 bin işçiyi hangi baskı yöntemlerini uygularsa uygulasınlar istifa ettirtmeye güçleri yetmeyecektir. Tek gıda iş sendikası bu mücadeleden zaferle çıkarak yoluna devam edecektir. Önümüzde ki süreçte çaykur’un özelleştirmesine karşı tek gıda iş sendikası sadece üyelerini değil bölge halkını da sırtlayarak yoluna devam edecek” dedi.


 

 

Editör: HABER MERKEZİ