Şemsettin SARI

Şairler Deresi üzerinde üç, Aşıklar grup yolu üzerinde dört, Kaptanpaşa yolu üzerinde ise iki 'Kemer Köprü' bulunuyor.

Köprülerin ayak aralıkları yerine göre 25 metre, su seviyesinde orta yükseklikleri ise 18 metre dolayında bulunuyor.

Rize'nin Çayeli ilçesindeki tarihi 'Kemer Köprüler' restore edilmeyi bekliyor. Mimari yönden Bizans yapı tarzından etkilenerek yapılmış olduğu anlaşılan köprülerin harçsız taş yapı şeklinde olduğu belirtildi. Çayeli’ndeki dere yataklarının oldukça geniş olduğunu belirten uzmanlar, köprülerin ayak yerlerinin zemin açısından kayalık alanlardan seçildiğini, böylelikle su geçiş yollarının çevreye tahribatının minimize edildiğini ifade ettiler. 

Rize genelinde 85 adet tarihi 'Kemer Köprü' bulunduğunu belirten ilgililer; bu köprülerin aslına uygun olarak hem eski işlevlerini görmeleri ve hem de seyir zevkine uygun olarak restore edilmeleri gerektiğini açıkladılar. Devletin Tarihi Eserleri Yaşatma projesi kapsamında bu kemer köprülerin bakım ve restorasyona alınmasını isteyen çevre sakinleri Çamlıhemşin güzergâhındaki köprülere modern bir görünüm kazandırıldığını söyleyerek Çayeli'ndeki köprülerin göz ardı edildiğinden yakındılar.

Çayeli'nde Kaptanpaşa, Buzlupınar, Seslidere, Yamaç(Ehteni), Aşıklar, Yanıkdağ, Sırt, Yeşiltepe(Tolenis), Kestanelik ve Uzundere köylerinde irili ufaklı olarak bulunan tarihi kemer köprülerin bazıları çift su geçişli bazıları ise tek su geçişli bulunuyor.Köprülerin bakımsızlıktan genellikle korkuluk taşları düşmüş,sıvaları dökülmüş,tamamına yakın bir kısmı ise görütü kirliliği yaratan sarmaşıklarla kaplanmış durumda. 

Tarihi 'Kemer Köprü' lerin kurulu bulunduğu köylüler İl Kültür Müdürlüğü ve Rize Valiliğinin bu tarihi köprüler için bir envanter tutup tutmadığını bilmediklerini ifade ederek,'tarihin bize miras bıraktığı bu eserlere hep birlikte sahip çıkarak gelecek nesillere görsel zenginliği bulanacak bir şekilde bırakalım' dediler.

Rize bölgesinde yaralan tarihi 'Kemer Köprü' lerin ayak uzunlukları kuruldukları vadilere göre 20 ila 45 metre uzunlukta, su seviyesinden yükseklikleri ise; yer yer 2–3 metre ile 20 metre arasında değişmektedir.

Editör: HABER MERKEZİ