Dilek ASLAN

Rize Üniversitesi inkılap tarihi okutmanı Mehmet Solak” Osmanlının zayıf düşmesi ile Ermeniler baş göstermeye başladı ve Van’dan Kars’a kadar olan bölgede binlerce insanı katlettiler” dedi.

Rize üniversitesi tarafından hazırlanan ve Rize üniversitesi inkılap tarihi okutmanı Mehmet Solak in sunumuyla anlatılan Ermeni soy kırımında Osmanlı dönemi öncesi Ermenilerin ülkenin 4 bir yanında yayıldığını Osmanlı nin zayıf düşmesinden sonra ülke genelindeki Ermenilerin aynı anda aldıkları talimatlarla harekete geçtiğini söyledi. Mehmet Solak” 1877–78 yıllarında Osmanlı Rus savaşında Ermenilerin Osmanlı’dan toprak istedi ve bağımsızlık istediler.  1914 yılında tüm ülkedeki Ermeniler aynı anda harekete gecıp katliama başladılar. Van’dan başlayan ve Kars a kadar uzanan bölgede katliamlar devam etti. Van kalesinde katliam örneklerini görmek mümkün” dedi.

Rize üniversitesi Rektörü Nazmı Turan Okumuşoğlu ise “ Türk milletinin temiz kalplılığı, dürüstlüğü ve misafir perverliği bu katliamın sebebidir. Misafir perverlik tersine dönmüştür. Bunu Ankara’da Asala’nın yaptığı olaylarda gördüm” dedi.

Rize valisi Kasım Esen ise  “Ermeniler korku kültürüne sığınıyorlar. Korku kültürünün olduğu yerde sevgi olmaz, insana saygı olmaz, korkuyla ayakta kalanlar mevki, makam ve meslek sahibi ve para sahibi olabilirler. Şayet Ermeniler Türklerden toplumlarını korkutarak gelecek kuşaklarda da korku kültürünü egemen kılacaklar ise, kendi mazilerine ve insanlığa yabancılaşırlar, mutsuz olurlar, yıllarca beraber kardeşçe yaşadığımız Ermenilerin Türkleri düşman görmesi, milletimizi üzmektedir, 1914 lerde Osmanlı topraklarında yaşayan Ermeni sayısı 1.300.000 dir. Bunun 525 bini işgalci Ruslarla beraber Rusya ya göç etmiştir. Amerika, Suriye, Yunanistan, İran, Lübnan ve diğer ülkelere güç edenlerin sayısı 582 bin dir.  Türkiye de kalan 50 bin civarındaki ermeni yi hesaba katınca birinci dünya savaşı ve sonrasında Ermeni isyanları ve göçler esnasında ki toplam ermeni kaybının 143 bin civarında olduğu anlaşılır. Halbuki aynı dönemde aynı bölgelerde Müslüman kayıpları 1. milyon 400 bindir.  Yanı soy kırıma uğrayan Müslümanlar olmuştur” dedi.

Daha sonra Ermeni soy kırım sergisi açıldı. Burada Ermeniler tarafından katledilen asker ve sivillerin resimleri sergilendi.

Editör: HABER MERKEZİ