l962 yılında inşaatı tamamlanıp ikinci kez ibadete açılan Sırt Köyü Merkez Camii; eskiyen ve deforme olan kısımları Restore edilerek yeniden üçüncü kez ibadete açıldı.

Yaklaşık 500 metrekare arsa üzerinde kurulu bulunan cami ve müştemilatı 48 yıldan bu yana köklü bir tadilat görmediğinden günümüz şartlarına cevap vermiyordu.

Köy halkı ve yardımseverlerin katkılarıyla caminin su sızdıran kubbesi 15 ton kurşun kullanılarak kaplandı. Kubbe altında bulunan 68 pencere Vitray süsleme ile yenilendi. Cami iç zemini 168 metrekare seccade motifli halı ile kaplanarak iç mimari bütünlük sağlandı. Ayrıca soğuk havalarda cemaatin rahat etmesi için ilk üç saf halı zeminine ısıtma sistemi döşendi.

Caminin zemin ışıklandırmasını sağlayan 20 adet ahşap pencere; Pvc'ye dönüştürülerek iç bütünlük sağlandı. Kütahya çinisi ile kaplanan iç yüzeylere uyumlu; çini ile kaplanan Kürsü, Mihrap ve Minber camii içerisine ayrı bir ahenk kattı. Müezzinlik mahfili ve cami zemininde yer alan ahşap bölmeler el işçiliği şaheseri olarak değerlendirildi.

Sırt Köyü Muhtarı Yaşar Kara'dan alınan bilgiye göre;köy halkından Restorasyonda kullanılmak üzere;  geçen yıl ve bu yıl olmak üzere toplam 67 ton yaş çay toplanıldı.

Yaklaşık 170 bin TL tutarında Restorasyon harcaması yapılan caminin kubbe ve çinili alanların dışında kalan bölmeleri Vanlı nakkaşlar tarafından Osmanlı dönemi motifleri ile süslendi. Dış cephe boyası da yenilenen Cami Restorasyonu için il dışında bulunan işadamları da yardımda bulunuldu.

Osmanlı döneminde Çayeli'nde bulunan üç Medreseden (Fakülte) birinin bulunduğu Sırt köyündeki yeni caminin müştemilatında; halen kapalı bir Kur'an Kursu, Lojman, sohbet odaları ve şadırvanlar bulunuyor.

Edinilen bilgiye göre Sırt Köyü Merkez Camii yenilenen yeni yüzü ile önümüzdeki Miraç Kandili gecesi yeniden ibadete açılacak.  

Öte yandan Köy Muhtarı Kara; bir miktar borçlarının bulunduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde imam lojmanının günümüz şartlarına uygun hale getirilerek onarılacağını belirtti.


 

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ