Tema Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer yaptığı açıklamada bölgede son dönemde ivme kazanan taş ocakları ve hidroelektrik santrallerinin doğal hayata zarar verdiği ve dünya üzerinde küresel bir tehdit oluşturan iklim değişiklikleri ve buna bağlı olarak küresel Tema Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer yaptığı açıklamada bölgede son dönemde ivme kazanan taş ocakları ve hidroelektrik santrallerinin doğal hayata zarar verdiği ve dünya üzerinde küresel bir tehdit oluşturan iklim değişiklikleri ve buna bağlı olarak küresel ısınmanın en önemli nedenlerinden birinin de ekolojik çevreye verilen zarar olduğunu söyleyen Özer “Doğu Karadeniz dünyada korumada öncelikli 200 ekolojik alandan biri olarak gösterilmektedir. Bölgeye bu özelliği kazandıran ise; binlerce bitki türüne ve yaban hayatına ev sahipliği yapan Fırtına, Senoz, Hemşin, İkizdere, Çağlayan gibi derin vadilerdir.

Üç bitki coğrafyasının çakıştığı, bütün canlılar için buz devirlerinde sığınak, tarihi jeolojik değişim çağlarında geçiş yolu olmuş, müthiş biyolojik çeşitliliğe sahip bu vadiler ne yazık ki hidroelektrik santralleri ve taş ocaklarının tehdidi altındadır.

Sahilden Kaptanpaşa, Çataldere’ye doğru uzanan Senoz Vadisi; önce taşocakları ile tahrip edilmiş, buna şimdiden sayısı 5 ‘i bulan hidroelektrik santral projeleri eklenmiştir. Vadide yer alan akarsular dağlardan sahile kadar birbirini izleyen iletim hattı (tünel) -santral şeklinde kullanılmak istenmektedir.

Topraklarının %89’u heyelan riski altında olan, dünyanın onlarca ülkesinden daha fazla bitki türüne sahip bir bölgede yapılmak istenen bu projelere Çevre ve Orman Bakanlığı “ ÇED gerekli değildir” diyecek kadar ilgisizdir. Bu durumu kabullenmek mümkün değildir” diyerek tepki gösterdi.

Tepkilerini vadide düzenleyecekleri basın açıklaması ile ortaya koyacaklarını ve açıklama için vadide bulunan köy muhtarlarının oluşturduğu Senoz Deresi’ni Koruma Platformunun gerekli izini aldıklarını belirten Özer “20 Nisan saat 11.00 de Seslidere Köyü’nde olacağız, çevresine, ormanına, yeşiline, geleceğine sahip çıkan herkesi bekliyoruz” dedi.

Senoz Vadisi'nden Görüntüler

 

 

 

 

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ